Шаги, Шакира и Брайън Адамс са сред знаменитостите, потвърдили участие в Световния фестивал на културата в Делхи, на който България ще се представи с хоро, изтанцувано от 200 души.

srisriОт 11-ти до 13-ти март 2016 г. Международната организация „Изкуството да живееш” ще отпразнува своя 35-годишен юбилей с грандиозното културно събитие в индийската столица. Очаква се на фестивала да присъстват 3,5 милиона души от 155 страни. Фестивалът ще отпразнува любовта, мира и разнообразието между народите чрез представяне на традиционни за всяка държава танци, музика, изкуство и кухня.

По време на 3-дневните празненства Делхи ще се превърне в сборен пункт на народи от цял свят, а самото събитието ще бъде открито от международно признатия посланик на мира и основател на „Изкуството да живееш”, Шри Шри Рави Шанкар.

Световният фестивал на културата има за цел да насърчи взаимното разбирателство между хора от различен произход, различни религии и националности, а с това и да отправи мощно послание, че целият свят е едно семейство.

България има честта да бъде сред 15-те държави, избрани да изнесат своя собствена програма пред присъстващите на това грандиозно събитие. Българското хоро ще бъде представено на внушителната, голяма колкото 6 футболни игрища сцена на фестивала. Хореографията е поверена на доказани професионалисти от столична школа, които организираха българското представяне на предходното издание на Световния фестивал на културата през 2011 г.  Тогава на Олимпийския стадион в Берлин, Германия се изви българско хоро от близо 2 000 танцьора, а Елица Тодорова направи разтърсващо шоу пред публика от 150 страни.

elica_todorova_berlin

„Ние сме част от едно човечество и изразяваме себе си по различен начин чрез своите дрехи, храна и музика. Световният фестивал на културата обръща внимание именно на нашето съвместно съществуване“, казва Шри Шри Рави Шанкар. „Събитието ще покаже силата на мира като събере милиони хора заедно. Това е възможност за световните лидери от социалните, политически и бизнес среди да се съберат и да подновят своята визия за съвместна работа за благосъстоянието на обществото”, добавя той.

Честванията се осъществяват с подкрепата на Индийските Министерство на културата, Министерство на туризма, индийското правителство, както и индийския премиер Наредра Моди. Основен акцент в програмата е посветен на вековната история на йога и Аюрведа, която ще бъде представена със сценични изпълнения, информационни щандове и отворени занятия. Друг ключов акцент ще бъдат 3-те медитации за световен мир през всеки от дните на фестивала, които ще бъдат водени лично от Шри Шри Рави Шанкар. И както подобава за събитие с такива мащаби, сцената за Световния фестивал на културата ще се простира на внушителната площ от близо 3 декара.

Сред знаменитостите, потвърдили участие, са Шаги, Шакира и Брайън Адамс. Първият ден предвижда грандиозен спектакъл на различни култури, които споделят обща сцена, за да покажат красотата в разнообразието на човечеството със своите музикални, танцови, йога и други сценични изпълнения. През втория ден фестивалът ще бъде домакин на Международна среща за мир, на която духовни и религиозни лидери от цял свят ще се съберат, за да обсъдят начините за подобряване на разбирателството между хората от различни религии и националности, и за разпространяване на посланието за световен мир.

Фестивалът ще бъде домакин и на Форум за глобално лидерство (Global Leadership Forum) с фокус върху теми като етиката в бизнеса и устойчивостта на лидерството днес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара