Излиза новият роман на Георги Тенев – „Балкански ритуал”. Оригиналното художествено решение на корицата е на Росен Дуков.

По ръба между историческите събития и въображението, „Балкански ритуал” увлича в приключение, непознато досега в българската литература. Стилизирайки престъплението до висотата на класическа драма, този необикновен исторически трилър с мистичен привкус събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена. Открадната книга се появява от нищото, а покрай нея изплуват странни археологически ребуси. Тайните на бившата социалистическа държава мутират в нови форми на корупция. Елитите – политически, икономически и църковни – срещат самотен мъж с погубено минало и кратко бъдеще. Kомисарят Колев държи ключа за тайните на властта, прошката и обвинението. Играчите ще бъдат изиграни, злочестите ще имат втори шанс. Трябва само някой да се осмели и да пожертва себе си.

Георги Тенев е роден през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози” и на сборниците с разкази „Жената на писателя”  и „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център). „Балкански ритуал” е поредно свидетелство за безкомпромисната дарба на Тенев, съчетана с непокътната чувствителност и остро съзнание за язвите на нашето съвремие.

Премиерата на „Балкански ритуал” ще се състои на 27 февруари от 19:00 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен” 64, София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара