Световноизвестният дизайнер Карл Лагерфелд почина на 85-годишна възраст в Париж, съобщиха френските медии.

Германският дизайнер, който бе креативен директор на Chanel, бе една от най-знаковите фигури в модната индустия и работи до последния си дъх.

Лагерфелд създаваше и колекции за собствения си бранд и за модна къща Fendi.

Дизайнерът не се е чувствал добре в последните седмици и пропусна редица модни ревюта, включително – на финала на ревюто на „Шанел“ в началото на януари по време на Седмицата на висшата мода в Париж.

Карл Ото Лагерфелдт е роден в Хамбург на 10 септември 1933 г.  Израства в заможно семейство. Завършва частно училище, а след това продължава висшето си образование с рисуване и история на изкуството в Париж.

През 50-те години започва да работи като асистент за различни модни дизайнери, сред които Пиер Балмен. Прави и първите си самостоятелни колекции, а след това отива в  луксозната марка Tiziani в Рим. Оттам започват и по-голямата част от контактите му със знаменитостите от света на киното и музиката. По това време легендарната Елизабет Тейлър е почитател на Tiziani, каквито са също Джина Лолобриджида и Дорис Дюк.

През 60-те години започва работа на свободна практика за френската модна къща Chloe, която постепенно включва все повече негови модели в колекциите си и в крайна сметка го взима за основен дизайнер. През 1967 г. е вече част от състава на „Фенди“.

През 1983 става основен дизайнер на „Шанел“ и остава начело на модната къща за цели 36 години.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара