Най-добрите професионални готвачи на България премериха сили в 9-то издание на Националната кулинарна купа, която се състоя на 22 и 23 април в Палата № 2 на Международния панаир в Пловдив. В надпреварата участваха 130  индивидуални състезатели и 12 отбора.

_BSC8158

Купата за най-добър кулинарен отбор отпътува за Русе с екипа на ресторант „Опиум“ в състав: Сали Гюнер Али, Александър Енчев и Анатоли Павлов. На второ място остана отборът на ресторант Red Canapé, Варна, а трети се класираха представителите на Спа-хотел „Калиста“, Стара Загора.

_BSC7963

„Деветата Национална кулинарна купа тази година представи и няколко нови дисциплини. Категориите в това издание на състезанието са вече 9, а ние сме особено щастливи, че това е купата с най-много участници до момента“, каза Андрей Стоилов, президент на Българската асоциация на професионалните готвачи.

_BSC7591

За най-добър готвач на България беше обявен Владимир Тодоров от Русе, следван от още двама русенски готвачи – Александър Тодоров и Александър Енчев. Най-добър млад готвач на България стана Кристиан Младенов от София. Националният шампионат по пица бе спечелен от Димитър Добрев, който спечели и атрактивната категория „Пица акробатика“. Категорията „Паста“ бе спечелена от Васил Тасев от София. Победител в дисциплината „Най-добро телешко“ стана Николай Нинов а със званието „Сладкар на България“ се окичи Анелия Боланд. В категорията „Филетиране на сьомга“ на МЕТРО България и Marine Harvest наградата – пътуване до Норвегия и крайната победа, спечели Георги Камиларов от Бургас.

_BSC7633

„Интересът към кулинарията, към културата на храненето, в България безспорно расте, а това е много вдъхновяващо за МЕТРО“, казва Вероника Пунчева, управляващ директор на МЕТРО България. „Ние виждаме, че има все по-голям интерес към хубавата и качествената храна. Това е една от причините, поради които подкрепяме кулинарните таланти на България. Угостителският бизнес е в подем и ние с готовност подпомагаме развитието му с професионални решения и ноу-хау, което нашата кампания е натрупала за повече от 50 години присъствие на световните пазари. Състезанието за млади професионални готвачи Bocuse d’Or, което с право наричат „кулинарни оскари“, е пример за подобна подкрепа. През месец май ние ще заведем на европейските му финали над 50 свои професионални клиенти – готвачи и ресторантьори.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара