Здравето на всяко дете зависи от това, което правим ние преди да го създадем, докато е в корема ни, докато расте – и това е определящо за целия му живот. След раждането и първите месеци с вашето детенце, идва и следващия голям момент в развитието на детето – това е захранването.

Magi Pashova

Защо всъщност захранването е важно и какво представлява като процес, разказва нутриционистът Магдалена Пашова пред „Академия за родители“.

Захранването има четири основни цели:

  • Да осъществим прехода между течна и твърда храна;
  • Укрепване на чревната флора;
  • Предоставяне на ценни хранителни вещества – след 6-ия месец кърмата променя съдържанието си и вече не е достатъчна да задоволи нарасналите нужди на бебето;
  • Дълготраен ефект върху здравето.

За да бъде успешно, трябва да са налице три условия:

  • Да започне навреме – нито твърде рано, нито твърде късно;
  • Да извършим захранването плавно, постепенно;
  • Да захраним с подходящи храни.

Грешките, които често допускаме, са свързани с времето, когато започваме захранването. Това не трябва в никакъв случай да става преди 4-ия месец. Ако кърмите до 6-ия месец, това е чудесно, но ако сте на адаптирано мляко – 4 -ият месец също е подходящ.

Ако започнете захранването преди 17 седмица, организмът на детето не е готов да усвоява и разгражда храна, различна от млякото, обяснява Магдалена Пашова. Ако започнете твърде рано, белтъците могат да увредят чревната флора и да навлязат в кръвния поток, като така ще отключат различни алергии.

Ако обаче твърде забавите захранването и изчакате до 8-ия месец, рискувате да възникнат хранителни дефицити, най-опасният от които е този на желязо, заради последствията върху когнитивните способности на детето.

Начинът на захранване също е много важен за правилното развитие на бебето. Често пъти педиатрите съветват да се прибегне към пюрета, защото са стерилни, но пък домашната храна е прясна и приготвена с много любов; не се предоверявайте на етикетите – следете състава, четете етикетите и внимавайте за източници на захар и нишестета.

Предлаганите храни също са честа грешка при захранването. През първата година водещо остава млечното хранене, а останалите храни са за допълване и опитване – след първата годинка можете да мислите за различни храни; между 6 и 12 месец е най-важно да осигурим лесносмилаеми храни, които са пълноценни – полезни мазнини, пълноценни протеини, мастноразтворими витамини, правилно приготвени зеленчуци.

Повече за захранването с кисело мляко, бял хляб и злоядството, можете да чуете във видеото:

Facebook Twitter Google+

0 Коментара