Някога да сте се питали защо затваряте очи, когато се навеждате за целувка? Или защо да отворите очи по време на целувка се смята за неприемливо?

boy-946214_960_720

Изследване, публикувано в The Debrief, обяснява причината. Според психолозите Поли Далтън и Сандра Мърфи, чието проучване беше публикувано във вестника за експериментална психология „Човешкото възприятие и работа“, e наистина  трудно мозъкът ни да се фокусира върху другите ни сетива, ако има някакви визуални дразнители, които да ни разсейват. Затова е нужно да затворим очите си, докато се целуваме, за да усетим напълно удоволствието.

Далтън и Мърфи установили това при експеримент, в който група от хора били помолени да преглеждат писма. Докато го правели, малко вибриращо устройство било поставено на ръцете им.

Изследователите видели, че когато задачата на участниците се усложнила, те не усещали вибрациите толкова силно както преди, защото очите им били заети с работата и мозъкът им бил фокусиран в изпълняването й.

Така е и с целуването. Удоволствието от целувката няма да е толкова голямо, ако очите ни шарят навсякъде и се разсейват от други усещания.

(Освен това е зловещо да зяпаш човека, с когото се целуваш.)

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара