За да охладите по-бързо нещо

(мляко, крем, ястие), поставете го със съда в по-голям съд със студена вода и лъжичка готварска сол.

Винаги подреждайте едно до друго

и на едно и също място (най-добре върху табличка) всичко необходимо за закуска: покривка, салфетки, чинийки, чаши, захарница, съда с конфитюр, масло и др. Така сутрин вие ще подредите много бързо масата. А ако предпочитате – пригответе таблата още от вечерта.

retro-1321078_960_720

За да „отлепите“ по-лесно

и без загуба опаковката на маслото, маргарина, колбасите и др., натопете или полейте пакетчето за няколко минути със студена вода.

Опитайте се да подредите „рационално“ бюфетите

и шкафчетата в кухнята. Нещата, които се употребяват по-рядко, поставете върху високите и ниските полици, а върху средните (лесни за достигане) полици – това, което ви е необходимо най-често.

Сложете върху една табличка солта, черния пипер, оцета, червения пипер и др. неща, които ползвате всеки ден на масата, за да ги вдигате и прибирате заедно.

Пригответе си предварително

в подходящо шише марината за салата – оцет, олио, сол и малко черен пипер. Достатъчно е само да разклатите шишето и да поръсите салатата.

Имате ли тенджера под налягане?

Тя е малко чудо за домакинята! В нея:

– ястието се приготвя 4 пъти по-бързо, отколкото в обикновена тенджера;

– никога не загаря;

– всички съставки се слагат наведнъж, независимо от времето, което им е необходимо за приготвяне;

– изразходва се много по-малко електроенергия;

– няма почти никаква пара и миризма, които да развалят въздуха в кухнята.

Разбира се, в началото ще ви бъде малко трудно да сипвате по-малко вода (водата не извира), да слагате още в началото подправките, да не опитвате ястието на вкус и сол, дали е готово. Но след няколко опита и някои „изтървани“ ястия никога повече не ще готвите по друг начин.

apple-pancakes-1477847_960_720

Когато правите палачинки

– Най-добре е да разбивате тестото в дълбок пръстен или порцеланов съд;

– приготвяйте тестото един или два часа, преди да пържите палачинките;

– за да го разбиете добре, ползувайте дървена лъжица или миксер;

– за да ароматизирате тестото, прибавете по желание: настъргана лимонова кора, ванилия, ром или канела; за солени палачинки: черен пипер, индийско орехче, някоя ароматна трева (например мащерка) или други;

– за да омазнявате тигана след изпържването на всяка палачинка, употребявайте или памук, увит в марля, който потапяте в олио, масло или мас, или парченце прясна сланина, набодена на вилица;

– за да запазите палачинките топли, слагайте ги в чиния, която е поставена над съд с топла вода, и покривайте с парче станиол или чисто парче марля;

– за да не се залепят една за друга, всяка палачинка леко поръсвайте със захар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара