Джералдин Чаплин ще е специален гост на четвъртия кинофестивал, организиран от Българския културен институт в Лондон. Легендарната актриса ще представи филма на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“, копродукция с България.

„Босият император“ на режисьорите, сценаристите и продуцентите Джесика Удуърт и Петер Бросенс е продължение на тяхната емблематична комедия „Белгийският крал“ със световна премиера във Венеция, номинация за европейска филмова комедия на ЕФА и участие в над 150 фестивали от цял свят.

„Белгийският крал“ проследява премеждията на последния крал на Белгия, който е на дипломатическа мисия в Истанбул по повод преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, но след соларна буря, след която се преустановяват самолетните полети и мобилните комуникации, съчетана с желанието на Валония да се отдели от Белгия, кралят е принуден да се опита да стигне до кралството си по суша, прекосявайки Балканите.

„Босият император“ намира краля,

заедно с антуража му, на изолиран остров в Адриатика след инцидент в Сараево. Островът е превърнат в санаториум и ръководен от авторитарен доктор, който очаква провъзгласяването на Нова Европа от националистически сили, които намират в обитателите на санаториума новия император…

И двата филма са копродукция между Белгия, Нидерландия и България, като „Босият император“ е копродукция и с Хърватия и заснет изцяло на любимия остров на Тито – Бриюни.

В ролята на белгийския крал блести Петер ван ден Бегин, а в „Босият император“ запомнящо присъствие оставят

легендите Джералдин Чаплин и Удо Киер.

Български копродуценти на филмите са Мира Сталева и Стефан Китанов (Арт Фест) с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Те ще придружат Джералдин Чаплин и Джесика Удуърт на специалните прожекции на двата филма в рамките на четвъртата кинопанорама Лондон-София, организирана от Българския културен институт в Лондон в партньорство с международния филмов фестивал София Филм Фест на 20 ноември.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара