12-годишният Александър от Перник, който изчезна преди девет дни и бе издирван в мащабна акция, в която се включиха институции и много доброволци, беше намерен жив.

Той е открит в труднодостъпна местност над Радомир ( в района на радомирското село Червена могила, на 18 км от Перник) от Александър е открит от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов в 14.27 часа днес, съобщи Дарик радио. Момчето е било контактно и първо е поискало вода. Откаран е в „Пирогов“, където му предстоят множество прегледи и изследвания.

„Сашо се чувства добре и се гушна в мен! Благодаря на всички!“, написа в профила си във Фейсбук бащата на Александър.

Малкият Сашко изчезна на 11 ноември следобед при разходка с баща си. Оттогава издирването му не е спирало с помощта на полиция, жандармерия, пожарникари, планински спасители и огромен брой доброволци. Използвани бяха термокамери, висикопрохомидими джипове, дронове. В безпрецедентната акция се включиха следови кучета, както и хеликоптер.

„Вече можем да се усмихнем. Детето е намерено живо от планински спасители и е добре. До понеделник ще бъде в „Пирогов“. Призоваваме да не бъдат притеснявани няколко дни“. Това каза на брифинг кметът на Перник Станислав Владимиров. Имахме уверение от специалисти, занимаващи се с аутизъм, че Александър е имал силите да издържи. Няма данни да е бил приютен през тези дни“, заявиха от МВР.

„Детето е оцеляло, защото се е борило. В гората, където е намерено, има поне 20 дерета. Цялата планина е трудно проходима. Пари не искаме. Ние сме тук от първата нощ“, заявиха спасителите му. Преди ден бащата на Сашко обяви 100 000 лв награда за този, който намери детето му.

По думите на спасителите, когато са го открили, Александър е бил изтощен, дехидратиран и с мокри дрехи заради дъжда, който валя предните дни.

„Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движил – мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка“, заявиха още доброволците.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара