Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” на 21 октомври в София и 23 октомври във Варна.

g_38437

Най- кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война – е сюжетът на мащабната балетна постановки. На сцената ще оживеят Омировите герои – олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида).

troya (1)

С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган, създател на трупата, зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността.

Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. В  „Троя” участват 50 танцьори.

Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл, като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола е включил и етюди от най-популярните си постановки.

11

„Огънят на Анадола“  получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк и Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди… От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.
“Огънят на Анадола” е с три рекорда  в „Гинес“: за най-бързия танц в света – 241 стъпки в минута; като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

8104163839_ef3ee86b58_z

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара