Един от проблемите на родителството е, че всеки има собствено мнение как се гледат деца и много държи да го натрапи на другите родители. В целия поток от объркана информация вероятно е по-разумно да слушаме какво казват психолозите, специалисти по проблемите на децата и семействата. Ето техните съвети:

family-1237701_960_720

1. Родителите са по-щастливи от бездетните.

Изследвания твърдят, че хората с деца, които ежедневно се грижат за тях, имат повече поводи за радост в сравнение с хората, които нямат деца. Особено при татковците нивото на щастие било значително по-високо, отколкото при мъжете, които не са бащи.

2. Детето на първо място – струва си!

Учените твърдят, че когато светът ти се завърти около нов център – детето, това носи определени предимства. Обича този, който дава (във всеки смисъл), а обичащият е щастлив. Затова давайте на децата си – любов, грижи, внимание, познания, хоризонти и ще правите и себе си щастливи.

3. Родителите-хеликоптери депресират.

Родители-хеликоптери наричат онези майки и бащи, които обсебват детето със своите грижи и не му позволяват автономни решения, защото винаги кръжат над него. Изследване сред учениците за поведението на техните родители е показало, че детето често се чувства нещастно и подтиснато от прекаленото внимание. Освен това децата на такива родители обикновено са по-малко активни, не са достатъчно конкурентни и им липсва самостоятелност.

4. Избягвайте да крещите.

Над 90% от американските родители признават, че викат и обиждат, когато детето прекрачи границата на позволеното. Обикновено това влошава проблема, а не го решава.

5. Лягане по едно и също време.

Точното спазване на времето за лягане не просто облекчава родителите, но е важно за мозъчното развитие на детето. Учени са наблюдавали 11 000 деца на 3-годишна възраст в продължение на 4 години и са измерили ефекта от времето за лягане върху когнитивното им развитие. По-добре се развивали децата, които лягали по едно и също време вечер.

6. Домакинствайте заедно.

Когато мама и татко вършат домакинската работа заедно и дори включват децата в нея, това създава добър модел за подрастващия и дава стабилност на семейството.

7. Ограничете телевизията.

Американската педиатрична организация препоръчва не повече от 2 часа телевизия на ден и то само за деца, навършили две години и никаква телевизия за по-малките. Повече гледане на телевизия се свързва с по-лошо справяне с математиката, по-беден речник и по-слабо моторно развитие в по-късна възраст.

8. Повече спорт – по-добри оценки в училище.

Съвременните деца водят доста застоял живот, а упражненията активират мозъчната дейност, освен всички други ползи за здравето. Колкото повече децата спортуват, толкова по-големи шансове имат за високи оценки в училище, твърдят психолозите.

9. Не се жертвайте.

Майки на деца под 5-годишна възраст, които отглеждат децата си вкъщи, твърдят, че това е по-трудно и уморително от ходенето на работа. Същевременно битува социална стигма върху майките, които твърде рано се върнат към кариерата си. Психолозите обаче съветват да не жертваме психическото си здраве заради децата, ако можем да се възползваме от малко помощ при отглеждането.

10. Братята и сестрите са различни.

Възможно е двете ви деца да са с коренно противоположни характери, въпреки общите им гени и общото семейство. Според учените двама братя или две сестри са толкова различни, колкото двама непознати. Всяко дете има индивидуални изживявания, което го формира. Затова, макар да е добре да имате общи правила вкъщи, то всяко отделно дете изисква отделно внимание и лично отношение.

Кой каза, че родителството не е предизвикателство?!

Източник: PsyBlog

Facebook Twitter Google+

0 Коментара