Поддържай тялото си! Изгаряй калориите! Спорт и глад! Съвременното общество и наистина безмилостно към всички, които нямат тела на спортисти и модели. Затова и хората често се хващат за всеки съвет, който обещава да извая формите им. Но понякога съветите са глупави и водят до обратния ефект. Кои са 7-те най-разпространени митове за поддържането на тялото.

running-573762_960_720

1. Мазнините ви правят дебели.

От 90-е години насам е останало убеждението, че мазнините са непременно вредни, почти колкото арсена, не носят нищо добро на тялото и от тях непременно се затлъстява.

Истината е, че мазнините са съществена и неотменима част от всеки здравословен хранителен режим. Особено мазнините на рибата, ядките, зехтина и всеки друг вид растително олио. Ако не поемате мазнини, не просто ще лишите тялото си от нещо важно и потенциално ще застрашите здравето си, но и по-бавно ще почувствате ситост и вероятно ще хапвате повече.

2. Обезмасленото е добро.

Рафтовете на магазините са пълни с обезмаслени млека, сирена, сладолед и всякакви други продукти, а етикетът „Масленост 0%“ създава илюзия, че тази храна е здравословна. Истината е, че повечето продукти, лишени от мазнини, са препълнени с нещо много по-вредно – бяла захар. Хората, които редовно се хранят с обезмаслени продукти, имат по-голям шанс да напълнеят.

3. Без болка няма успех.

Много тренировъчни програми твърдят, че отслабването и влизането във форма започват, едва след като сте почувствали болка. Истината е, че ако продължите да натоварвате тялото си, след като усещането вече е болезнено, увеличавате риска да се травмирате и нараните. Затова никога не започвайте тренировки без инструктор.

4. Поне 8 чаши вода на ден.

Хидратацията е много важна. Ако лесно се уморявате, имате главоболие или трудно заспивате, една от възможните причини е дехидратацията. Но истината е, че няма научно доказателство, което да подкрепя задължителните 8 чаши вода на ден. Просто трябва да пиете толкова вода, колкото вашето тяло в този момент изисква. Слушайте го!

5. Добрата форма е за младите.

Битува мнението, че ако на младини не си влязъл в добра физическа форм, няма да го направиш и на по-късна възраст. Това съвършено не е вярно. Упражненията и спортът са за всички възрасти и никога не е късно да се погрижиш за  тялото си.

6. Чаша червено вино на ден удължава живота.

Съществуват някои изследвания, които предполагат незначителни ползи за сърдечно-съдовата система заради специфични съединения в червеното вино, но само при много малки количества. За сметка на това редовното пиене се свързва със сигурност с депресия, нервност, влошен сън, повишен риск от ракови и всякакви хронични заболявания.

7. Упражнявайте се, за да отслабнете.

Всяка физическа дейност е от изключително важно значение за добрата кондиция и здравето. Упражненията укрепват мускулите, дават настроение, усилват кръвопотока, но не изгарят достатъчно калории, за да разчитате само на тях. Отслабва се от едно единствено нещо – намаляването на приема на храна.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара