Шипките са 30-40 пъти по-богати на витамин С в сравнение с лимоните и портокалите и 300 пъти по-богати от ябълките. Шипките съдържат още калий, магнезий, натрий, калций и фосфор. Шипките имат диуретично, противовъзпалително и регулиращо стомашно-чревния тракт действие. Най-добре е шипките да се берат през септември, докато цветът им е плътно червен и не се чакат да омекнат в по-късна есен, когато полезните им свойства намаляват.

rh1

Една от най-вкусните рецепти с този естествен антибиотик е шипковият мармалад. Прави се трудно, но всяка вложена минута ще ви се отплати с плътен и вълшебен вкус.

Премахнете дръжките на обраните шипки, като използвате платнени ръкавици и ги изплакнете добре няколко пъти. Поставете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода два пръст над плода. Оставете ги да се варят към два часа. Когато шипките омекнат, намачкайте ги или ги пасирайте. Следва най-бавната и трудна част. Загребете малко количество от намачканите шипки и ги прецедете през тензух в нова тенджера.

dsc_0088

Получената каша трябва да се премери, за да прецените количеството захар, което да използвате. На литър шипково пюре се слагат най-много 400 грама захар.

Смесете пюрето със захарта в тава и оставете няколко часа, за да поеме. След това варете на бавен огън, като бъркате с дървена лъжица. Мармаладът е готов, когато сместа започне да се пука на големи балони или дървената лъжица оставя следи по дъното на тавата. Добавете лимонтозу. Изсипете в буркани и ги затворете без стерилизация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара