Лимитът за верификация на картодържателите за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева. В резултат на промяната, картодържателите на Mastercard и Maestro в България ще могат да плащат бързо, удобно и безопасно, без да е необходимо да въвеждат ПИН код за трансакции до 50 лв. По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019 г.

Увеличението на лимита за безконтактно плащане до 50 лв. без въвеждане на ПИН отговаря на нуждите и очакванията на българските картодържатели. През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Българите биха искали да използват безконтактно плащане най-много в супермаркетите (68%), в магазините за търговия на дребно (52%), в бензиностанциите (37%), в заведения за хранене и заведения за бързо хранене (25%) и в държавни и общински институции (18%).

Нещо повече, средната стойност на една трансакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв. като възлиза на 58 лв., което прави новият лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка. Увеличението на лимита за верификация на безконтактни плащания ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните трансакции посредством високотехнологичните решения, които потребителите вече предпочитат да използват.

Увеличението на лимита за безконтактно плащане,

което е голяма крачка в развитието на българския платежен пазар, се случва девет години след извършването на първата безконтактна трансакция с Mastercard в България и следва сроковете, които предварително бяха обявени от компанията, посочвайки, че към 01.07.2018 г. всички ПОС терминали на територията на страната ще бъдат безконтактни.

Повишаването на лимита за безконтактни плащания без ПИН до 50 лв за картодържателите на Mastercard и Maestro в България не само ще увеличи бързината и ще повиши удобството при употреба на безконтактните трансакции, но и ще ни приближи към света на напълно дигитализираните плащания. Използването на мобилни устройства за заплащане на стоки и услуги се превръща във все по-желан от потребителите метод. Тази технология се превръща в стандарт за удобни и сигурни трансакции и позволява употребата на разнообразни електронни устройства: мобилни телефони, смартчасовници и други. Българският пазар е достатъчно зрял и готов за тази промяна“, коментира Ваня Манова, регионален мениджър за България и Македония, Mastercard.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара