Ако сте купували телевизор през последните 2-3 години, вероятността да изпитвате вътрешна необходимост да го смените е наистина минимална. Борбата на инчовете и по-големия размер отдавна приключи и всички нормални хора купуват това, което е подходящо за размера на всекидневната им. Телевизията в спалнята е тема табу за модерния човек и така малко по малко пазарът започна да губи от обема си. Накратко – потребителят просто не вижда причина да дава пари за нещо ново, което не е кой знае колко различно от старото. Не е като в хола да има огромен обемен в три измерения кютюк (с кинескоп), а у съседите да е много тънък и безрамков и модерен – та тази несправедливост да води до душевен смут и безсънни нощи.

А все пак, за какво му е на един модерен човек да живее в XXI век, ако не да остане верен на дълбоко вкоренената консуматорската култура и желание да купува още и още?

Не искам да правя анализ на големите марки, но дори и простичкият поглед на развитие на брандовете показва, че агресивният подход на някои (корейски) марки на практика потопиха своя източник на иновации и много любима моя марка (SONY). Smart опциите не можаха да предизвикат желание у клиентите да си скъсат ризите пред магазина, за да се сдобият с умен телевизор, колкото и настойчиво да ни обясняват поне 17 рекламни агенти на бързи кредити колко лесно и чудесно (дори безлихвено едва ли не) ще получим стоката на изплащане. Тук, разбира се, на помощ идват и все повечето услуги, които тепърва ще се развиват за удобно излегналия се на диванчето юзър. Такова удобство е HBO GO, например.

На практика 3D технологията не можа да се наложи за домашните потребители и производителите буквално се отказаха от нея.

Извитите екрани, вдъхновени от киното, не успяха да придадат това мащабно усещане за цялост у дома… и тази донякъде иновационна стерилност, докара клиентите до това да си гледат bTV-то на културата на същия плосък екран, който са си купили преди няколко години. В родината ни не трябва да забравяме и качеството на сигнала, което телевизиите излъчват (Да, видях, че на „Планета“ пише 4К), но статистиките ни уверяват, че телевизия номер едно у нас е Nova. A когато най-гледаният канал у нас излъчва сигнал, от който би трябвало да се срамува… какво ще накара изтерзания потребител да запали 14-годишния пасат и да спре пред Tехнополис?

Не на последно място, двигател на качествената картина по цял свят е спортът и напоследък забелязваме положителния полъх. Дано да нарасне във вятър на промяната.

Но тук (нали) си говорим по женски – а какво по-женско от разговор за домакинска работа? Преди няколко дни, докато се опитвах да се самоубедя, че седмичното пускане на прахосмукачка може да мине за лятно-есенно почистване… констатирах, че на новия ни телевизор има значително по-малко прах, отколкото събираше предходния и доста по-малко от това, което пък колекционираше по-предния и т.н.

И чистейки, реших да набера смелост да попитам инженера у дома дали само си въобразявам, или има нещо вярно в наблюденията ми. Често подобни мои изказвания са обсипвани с големи дози подигравки и надсмивания над скромното ми образование с хуманитарен профил. Въпреки това, събрах кураж и воала!

Оказах се права! И за това има логично обяснение. И то не се крие в целта на производствата в Китай да намалят домакинските задължения на жените в патриархалните семейства в Източна Европа (Защото в Западна не е така запрашено. Истината е много проста – всяко следващо поколение телевизори се стреми да намали потреблението на електроенергия – той грее по-малко и създава много по-малко статично електричество. И в резултат привлича по-малко домашна прах.

Времената,  в които си наелектризирахме косите на така жадуваното цветно Велико Търново, са си отишли безвъзвратно. Или с други думи, ако не искате да бършете прах всеки ден – купете си нов телевизор.

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара