Изчаках да мине време, преди да напиша този материал, защото не искам да давам на никого ненужни надежди. Но след три години в ада на дисковата херния и три без Н.В. болката, е време да разкажа за 5-те най-важни неща, които разбрах, че трябва да правя, за да живея качествено. Открих, че съм пренебрегвала тялото си и в ежедневието съм имала много лоши навици. Годините занимания с йога са компенсирали донякъде ранната поява на дисковата херния, но ежедневните грешки са довели до натрупване, което успях да променя.

Историята ми е банална – започнала като възпаление на нерв, усложнено от бременност и в резултат три протрузии и една дискова херния. Метафизичното тълкуване на болестите посочва много причини, които са трудни за преглътване, но ако оставим метафизиката настрани и се съсредоточим върху статистиката: 70% от хората в един или друг етап от живота си ще страдат от дискова херния – понякога за кратък период, понякога за дълъг.

Силната болка при елементарни движения, страхът кога и колко дълго ще те боли са част от живота на хората с дискова херния. Обездвижени, наплашени и нещастни, без надежда от лекарите за по-добри дни и ясна визия, че си почти инвалид…

Промени навиците си.

Стигнала си до тук, защото не си се грижила за себе си, не защото просто така се е случило просто. Вдигането на вещи не става с навеждане и вдигане, а само с клякане и вдигане, дори салфетките.

В активните фази не носи тежко, дори за кратко. Нека 3 кг да са ти максимумът, поне докато си в болезнена фаза. Носейки тежко, когато не те боли, не даваш възможност на тялото ти заздравее и все едно че чоплиш раната непрекъснато. Носенето на тежко се отнася и за тежки дамски чанти. От жена със 7 кг вещи в себе си си наложих да нося най-най-най-необходимото и се оказа, че телефонът, портмонето, червилото, ключовете и салфетките са ми напълно достатъчни в градската джунгла.

Вероятно имаш някой навик, който ти пречи – в моя случай един от тези невидими лоши навици беше специфично поставяне на стъпалата върху стола, при което петите бяха върху пречките с колелцата, съчетано със стоеж на пръсти. Постепенно минах на ортопедични обувки или стелки – учудващо е колко често болките в кръста преминават при редовно ползване на такива обувки – често пъти точно стъпалата са отговорни за неправилната стойка и оттам натоварването в кръста.

Открих, че при болка помага едно просто положение – легнала поза, с краката, вдигнати от таза нагоре и свити в колената, успоредно на пода. Аз го правя, като слагам 3-4 възглавници една връху друга и на тях опирам прасците. Колената и бедрата трябва да са на 90 градуса. Когато те боли – ограничи движенията – ако се правиш на герой болката ще бъде по-голяма много скоро. Спането с възглавница между краката с цел разтваряне на краката и оттам намаляване на напрежението при странично лежане върху кръста и също има неочаквано добър ефект.

Не стой дълго време седнала, без да се раздвижиш. Ползвай анатомична облегалка, ако си дълго време на стол (включително и при шофиране) и се раздвижвай 15 минути на всеки час.

Движи се.

В момента, в който се почувстваш добре, започни да се движиш. Движението е безкрайно важно, защото ако мускулите на корема са отпуснати, това води до проблеми с гърба. Йога много помага, но задължително трябва да кажеш на йога инструктора си за проблема, ако не те попита. Нека не минава и ден, без да се движиш. Ходи пешком. Това стяга коремните мускули.

Образовай се.

01Ти си поредният случай за лекарите и най-важният за самата себе си. Колкото и да са добри специалисти, теб те боли и техните обяснения, че има по-зле от теб, не ти вършат работа, нито дават успокоение. Затова трябва да се образоваш и четеш. Чети книги за болки в гърба, за да разбереш твоето състояние най-добре. На български има вече много излезли книги по въпроса. Сара Кий с нейната „Библия на хората с болки в гърба“ (с предговор от принц Чарлз), „Победете болките в гърба с йога“, „Водата – натурално лекарство“ и какво ли не още. Така ще намериш своята истина. Може да не е в първата книга, но навсякъде ще намериш нещо ценно.

Не разчитай само на лекарствата.

Антивъзпалителните лекарства развалят стомаха. Хомеопатията не е панацея при всички случаи – особено ако причината за хернията ти е обездвижването. След консултация с лекар взимай добавки – като магнезий и витамин Б. Това е особено важно за вегетарианците, които страдат от недостиг на витамини от групата Б.

Намери своят масажист.

Има толкова масажисти и школи. Юмейхо масажистите твърдят, че балансират тялото, нарушено при раждането (най-вече естествено). Може това да е твоят масаж. Или изпукването. Или нещо друго – проверявай различните хора и спирай да ходиш, ако не ти помага. Ако три месеца няма ефект, потърси друго. При всеки действат различни техники. Въоръжи се с търпение, защото може да мине време и да си дала много пари, преди да откриеш какво помага лично на теб.

Източник: DetelinaStamenova

Facebook Twitter Google+

0 Коментара