Интересът към шевицата и ярката й стилизация разви голяма популярност сред етно фестивалите, намери място в ръчно изработените бижута, появи се и като текстилни щампи. С подкрепата на Национален фонд  „Култура“ темата за националната ни самобитност намери нов изказ, различен от досегашния по-комерсиален прочит.

Провокирани от красотата на българската носия художника аниматор Силвия Владимирова и с помощта на аниматора frame2std създават анимационния късометражен филм  „EMBROIDERY” – една красива фолклорна приказка.

Като художник по костюми към проекта – „КАНАТИЦА“  на музиканта Иван Шопов и вокална група „Авигея“  и художник на някои от носиите, състезавали се на  фестивала на фолклорната носия „Жеравна“ Силвия Владимирова развива темата в анимационна миниатюра изградена от дигитални изображения на шевици.

В силно стилизираната визия на везбата, с характерната стилизация и символика която рисува цветя, птици, хора, че дори и змей се разкрива част от ежедневието и бита. Познанието за шевицата носи със себе си информация за нашата етническа уникалност, но също така пробужда в нас изначалната  връзка с Природата. С многообразието на мотиви и багри, с неповторимата си красота, шевицата е едно от най-ярките достижения на народното ни творчество. Вдъхновява да я припознаем в нов прочит.

Музиката тук заема важна роля и води историята леко, но с провокациите  на съвременната естетика на електронното звучене, съчетано с фолклорните  песни, което е запазената марка на Иван Шопов , автор на композицията „Слънцето трепти“ към албума „Тригайда“ и музикална среда в анимационния късометражен филм.

Симбиозата между музика и картина изграждат една малка народна приказка, която ще има развитие в бъдеще.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара