Иконата е изображение на Спасителя, Неговите светци и Богородица. Правейки молитви пред себе си, православните изразяват своето уважение към Този, който е представен върху тях. Изображенията са амулетите на нашия дом. В тази статия ще разберете какви икони трябва да бъдат в къщата ви.

Преди това беше обичай в домовете да се поставят икони на специални дървени рафтове, но сега църквата позволява лицата на светци да бъдат окачени директно на стената. Основното нещо е местоположението на иконите.

  • никоя от иконите не може да виси или да стои по-високо от изображението на Спасителя (с изключение на Светата Троица);
  • на едно ниво е необходимо да се закачат образите на Богородица (вляво) и Исус Христос (вдясно);
  • под тези икони се поставят персонализирани или сватбени икони;
  • всички изображения трябва да гледат към източната страна, но ако това не може да се направи, можете да поставите иконостаса на всяко удобно място.
  • трябва да има място пред иконите, така че няколко души да могат да се молят наведнъж;
  • близо до това място не трябва да има телевизор, компютър и други предмети от бита, които да отвличат вниманието от молитвената дума;
  • не можете да поставяте снимки, пощенски картички, някои снимки от списания и други подобни в иконостаса.

Какви икони трябва да има в къщата

Изображението може да бъде окачено във всяка стая. Закачете иконата точно над входа на стаята. И ще усетите как непозната сила защитава дома ви.

Кухня

В кухнята трябва да бъдат окачени само 1 или 2 икони. В крайна сметка всеки православен християнин, преди да седне на масата и след ядене, казва благодарствена молитва. Изберете Христос Спасител, Света Троица или Богородица.

Ако искате готвената храна да бъде винаги вкусна, здравословна и благословена от светците, вземете лицето на Ефросин Палестински. Само той за добри дела получи наградата да види рая и да се върне към земния живот. Взел райски ябълки като подарък, раздал ги на монасите, които ги давали само на умиращите.

Спалня

Мнозина са склонни да вярват, че иконите са безполезни в спалнята. Можете да окачите изображения по стените само ако съпрузите живеят в брак. Тогава лицата на свети Петър и Феврония, Николай Чудотворец, Пантелеймон и персонализирани икони ще защитят вашия съюз. Ако човек е самотен, тогава могат да се поставят икони на Божията майка или Спасителя.

Източник: https://ikonopis.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара