Радостина Илиева работи за австрийската марка кафе Julius Meinl от 4 години, като през последната компанията вече има собствено представителство в страната ни. Завършила е „Индустриален мениджмънт” в Техническия университет в София и MBA програма на PWC. Годините професионални тренировки по плуване са я научили на точност, борбеност и състезателен дух. В малкото си свободно време се посвещава на семейството и двете си деца.

Julius Meinl е първата компания в Европа за професионално изпичане на кафе. Като марка с дългогодишна история,  Julius Meinl се гордее да бъде  посланик на виенската кафе-култура от 1862 г. Вече повече от 150 години тя съхранява семейните ценности като и днес 5-то поколение Meinl са активно ангажирани с бизнеса. Повече от 5 милиона човека на ден се вдъхновяват с чаша кафе Julius Meinl.

Какво отличава човека, пиещ кафе през 2018 г., от този през 1862 г.?

От гледна точка на развитието на кафето, разликата е огромна. През XIX век кафето не се е продавало изпечено, например; не е било така широко достъпно – по-скоро е било екзотика, до която са можели да се докоснат малцина. Но ако говорим за емоцията на консуматора, смятам, че и тогава, днес хората търсят в чашата кафе вдъхновение, приятни моменти и споделени емоции.

Компанията Julius Meinl непрекъснато „говори“ за виенската кафе-култура, какво представлява тя?

Виена е родният град на Julius Meinl, а и исторически е призната като средище на едни от най-креативните умове. И днес със своето културно наследство, дори ако щете със своите кафе-салони, представлява източник на вдъхновение. Ако италианската кафе-култура предполага бързо пиене „на крак“, често сам, подпрян на бара на кафетерията, то виенската традиция предполага наслаждаване на кафето. Ароматната напитка като социален елемент – да седнеш „на кафе“, да споделиш момента с близък, да се вдъхновиш за остатъка от деня. В този ред на мисли, виенската кафе-култура е много е по-близка до нашия начин на живот, тук в България. Хората обичат да пият кафе, срещат се „на кафе“, това определение доста често е и формат за бизнес срещи.

По какво да различим хубавото кафе от не дотам качественото?

Честно казано, кафето е много повече от кафяви зърна. Бих казала, че както сомелиерите се посвещават на изучаването на виното цял живот, толкова тънкости има и при кафето.  Сортове, почва, влажност,  климат, степен на изпичане – всичко оказва влияние на финалния вкус и плътност в чашата кафе. Julius Meinl има собствена система за качествен контрол, за да гарантираме на хората, че където и по света да поръчат чаша кафе, ще разпознаят уникалния вкус на марката.  За това и препоръчваме на хората да се доверяват на сетивата си, на това, което те търсят като усещане, сила и послевкус.

А разбира ли българският потребител от качествено кафе?

Все повече и повече потребителите търсят постоянното качество. Интересуват се какво консумират. Смятам, че с това нараства и отношението към кафе-напитките, високите изисквания и очаквания към чашата с кафе.  Ако погледнем само колко много и различни предложения има на пазара за кафе-машини – включително полупрофесионални модели за домашна употреба, това може да означава само, че всеки от нас търси по-добрия вкус. А и донякъде пиенето „на кафе“ означава  за всеки различен ритуал. Дали е първото нещо, към което посягаме сутрин, дали му се наслаждаваме със закуската с любимия, или ни съпровожда по пътя за работа – всеки един човек може да разкаже какъв е неговият личен обичай; навик, който не иска да нарушава. Затова и е нормално да имаме големи изисквания към това малко наше си „свещенодействие“.

Защо кафето в заведение обикновено е по-вкусно от това вкъщи – къде е тайната на приготвянето му?

Не зная дали тайната е във вкуса или в самото преживяване, например разговорите с приятел в заведението. Най-вече зависи от професионалните машини в кафетерията; от професионалния бариста също; от това, че кафето е прясно – замислете се за колко време у дома консумирате пакет кафе, чийто вкусови качества се влошават след контакт с въздуха след отваряне и т.н. Затова и все повече хората у дома се насочват към системи с капсули, които хем дават едно достатъчно разнообразие от вкусове, хем не се тревожат, че кафето им ще изветрее, например. Да не говорим за удобството на поддръжката в този случай.

Колко кафета трябва да пие човек на ден?

Не мисля, че има някакво правило. Зависи колко се влияе от кофеина. И какво кафе консумира. Например в кафе, направено със сорта Робуста, има доста повече кофеин, отколкото в такова, направено от 100% Арабика. Няма точна мярка за бройката, всичко е въпрос на усещане и желание.

У нас масово се пие дълго кафе. На какво се дължи това?

Мисля, че това е навик от времето, в което се пиеше масово кафе от джезве или филтър кафе. Но малко хора знаят, че всъщност дългото кафе е доста вредно за организма и стомаха. Доза еспресо не трябва да надвишава 30 мл. Ако все пак имате нужда от допълнително количество вода, просто я добавете към кафето, след като го приготвите. Важно е да се знае, че след първите 30 мл гореща вода, от смляното кафе започват да се извличат не дотолкова полезни съставки. За това накратко – приготвяйте си късо кафе. Вода винаги може да добавите.

Пиенето на кафе символизира общуването между хората. За какво бихте искали да ги вдъхновяват продуктите на Julius Meinl?

Мотото на Julius Meinl е: „Кафето, което вдъхновява поетите от 1862 г.“. Ние определено смятаме, че кафето и поезията са неизменно свързани. Два пъти в годината в целия свят, а и у нас, в България, правим глобална инициатива „Плати с поема“, когато човек може да дойде в избран обект и да прочете стих или да напише поема, срещу което да получи безплатно кафе. Вярваме, че човек определено продължава деня си много по-вдъхновено по този начин. Събрали сме толкова много поезия на тези дни, че само емоцията, която тези хора са ни подарили, е безценна. Преди време направихме и един специален ретро трамвай на Julius Meinl. Напълнихме го с балони, на които закачихме стихове. Хората се качваха, забързани в ежедневието си и изведнъж се срещаха с поезията. Мисля, че слизаха истински заредени и окрилени от емоция. На първи октомври предстои да отбележим световния ден на кафето и тази година отново ще зарадваме хората с поезия, вдъхновение и чаша ароматно кафе Julius Meinl.

Като човек, посветил работата си на популяризирането на кафе-културата, кое е любимото ви кафе и кой е вашият личен кафе-ритуал?

Аз обичам кафето си късо и 100% Арабика. Пия по 2 до 3 кафета на ден и не добавям мляко и захар; обичам да се наслаждавам на истинския вкус и затова не добавям нищо. А що се отнася до моя ритуал, за мен кафето е емоция. Обичам да го споделям с колегите сутрин, когато правим плановете си за деня. Така се зареждам не само с енергия, но и с много позитивизъм. След първата чаша кафе съм сигурна, че можем да постигнем всичко; да покорим света.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара