Професионалният спортен фотограф и посланик на Canon Само Видич се занимава със заснемането на най-добрите спортисти в света за водещи брандове. Но последният проект на Само е различен. Той хвърля светлина върху пренебрегнатата група от спортни герои – спортистите с увреждания, които с много труд са успели да се издигнат до върха на любимите си спортове.

Само, който е родом от Словения се съсредоточава върху спорта още през 1999 година. Скоро бива поразен от очарованието на фотографията и през 2005 година Видич вече снима спортни събития на Red Bull. В момента той отразява спортни събития за Getty и заснема рекламни кампании за водещи спортни марки.

Но личният проект, който Само създава от сърце, е заснемане на атлети с увреждания. Той започва това начинание с първата фотосесия на неговия приятел Нино, който е парализиран планински мотоциклетист.

Един от героите на Видич е словенският плувец Дарко Дурич, роден с вродена ампутация, който чупи световния рекорд за 50 метра бътерфлай през 2012 г. За да постигне въздействащ кадър, фотографът  използва светкавица, която замразява движещата се вода, за да застане под формата на водни крила на гърба на плувеца.

Спринтьорката Либи Клег, която разбива световния рекорд на 100 м и печели два златни медала в Рио е следващият герой във фотографиите на Видич. Импровизирайки, фотографът оформя светлината с и създава цветно размазване на движението с помощта на синхронизация чрез вградена камера.

Видич се вдъхновява и от бразилския сктейър Фелипе Нунес, който остава с два ампутирани крака след каране на скейтборд върху движещ се влак. Историята на Нунес е разказана на гараж за влакове, с интересни перспективи и замразяване на движението чрез разнообразни ефекти на камерата.

Само Видич ни среща и с британката Ануше Хюсеин с липсваща лява ръка под лакътя, която печели награда през 2015 г. за женски спортист от Азия. Решителността на Ануше е предадена в разтърсващ портрет, в който чрез разноцветна светлина, действието оживява.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара