Ани Петкова e виненият специалист на магазин МЕТРО София. Юрист по образование. Занимава се с вино от 1991 година. То е нейното хоби и страст. Работила е като експортен мениджър и е изнасяла българско вино за Англия, Белгия, Холандия и Дания. Представлявала е големи български изби и е предлагала продукцията им по целия свят. През миналата и настоящата година бе сред журито на Concours Mondial de Bruxelles – един от най-престижните конкурси за вино в света, чийто домакин, от 29 април до 1 май 2016 г., бе град Пловдив. От 9 години работи в МЕТРО България и е първият винен специалист на компанията.

ani petkova_pic

Да уточним – има ли разлика между винен специалист и сомелиер?

Да, макар и близки двете професии имат доста различия. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и другите напитки. Трябва да е запознат с начина на сервиране и поднасяне на храна – както с вино, така и с други питиета.

Виненият специалист трябва да знае всичко, свързано с виното –  от тероара преди да са насадени лозята до крайния продукт. Той трябва да има широка гама от познания за сортове, бутилки,етикети, капсули, тапи, цени, маркетинг, реклама, както и във всеки един  момент да знае  какво търси пазарът и съответно да намери  виното според очакванията на този пазар.

А какви са приликите?

Те трябва да бъдат добре образовани, да говорят няколко чужди езика. Да са винаги усмихнати и в добро настроение. Правилният подход към клиента също е много важен,за да може той да се върне отново.

Какво отличава МЕТРО от другите търговци, които предлагат вино?

Основно нашият собствен внос – това дава възможност на МЕТРО да предложи много добро съотношение цена – качество. А МЕТРО има и собствени брандове вино, които отговарят на очакванията на клиентите – като новото МЕТРО Вино на годината – Cavanza от Чили.

02_Cavanza

Всяка година експертите на МЕТРО подбират внимателно винарната, която да произведе вече емблематичното за компанията „Вино на годината“. През 2016 международният екип от експерти на МЕТРО насочи вниманието си към Чили и след внимателна селекция избра за партньор Санта Рита – марка, носител на многобройни отличия, със 120 годишна история, добре позната с иновативния си стил, превъзходно качество и високотехнологично производство. МЕТРО и Санта Рита заедно създадоха Cavanza, Вино на годината 2016.  Това е вино с разпознаваем чилийски стил, с уникален вкус и неповторими нюанси. Важно е да се знае, че виното на годината се продава само в магазините на МЕТРО  и осигурява на нашите клиенти възможност да опитат уникален продукт от атрактивен регион – от Стария или Новия свят, с доказан произход и качество на много конкуретна цена.

05_znak_METRO Vino na godinata

Cavanza се предлага в три вариации – червено, бяло и розе. Cavanza Cabernet Sauvignon е пивко вино, особено подходящо за стекове, свинско филе или суфле със сирена. То покорява с ароматни нотки на червени плодове, деликатно допълнени с намек за ванилия, тютюн и карамфил. Cavanza Chardonnay комбинира цитрусова свежест с плодова елегантност. То е е освежаващо, с блестящ жълто-зелен цвят и перфектно допълва стартери, салати, плата сирена, риба и леки ястия с птиче месо. Cavanza Rosé разгръща аромат на слива и череша, обогатени със земни нотки. Ароматно и леко, това розе е идеален аперитив и се съчетава прекрасно с меки сирена, салати и десерти.

Какви са клиентите, които купуват вино от МЕТРО?

МЕТРО предлага вино от голям ценови диапазон, който  дава възможност на повече хора да направят сполучлив избор.

Има ли мода във виното?

Да, през последните 10 години са модерни вината от Новия свят – Чили, Аржентина, ЮАР, Калифорния, Австралия, която наложи модата на розе в света на виното, Нова Зеландия с нейния совиньон блан, който през последните години е изключително популярен. Тези вина са по-различни от вината предлагащи се от Стария свят – страни като България, Франция, Испания, Италия, Португалия и др.

METRO_WOTY_leaflet_in2

Характерно за част от вината на Новия свят, е че те са  свежи, плодови с текущи реколти. За да запазят своите аромати,такива каквито са по време на бутилиране те се предлагат в бутилки с винтови капачки, което улеснява консуматора.

Вината от Стария свят са малко по-сложни за разбиране. Те са отлежавали в дъбови бъчви, развивали са се в бутилки. Рано или късно вината от Стария свят ще се върнат на върха. Смятам, че това време не е много  далеч.

Къде всъщност е мястото на българското вино?

През последните 10 години българското вино започна да възвръща своите позиции. Има български сортове, които са изключително достойни – мавруд, рубин и други.  България се слави със своите червени вина, а в последно време имаме голям напредък и в белите – спечелените медали в различни световни конкурси доказва това. Такова е мнението на чужди винени експерти в Concours Mondial de Bruxelles, в чието жури бях за втора поредна година и аз. Българските вина се представиха изключително достойно на този световен конкурс, спечелвайки 109 медала.

Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.  „Конкурсът счупи всички досегашни рекорди“, заяви по време на откриването неговият изпълнителен директор Тома Костенобъл. За първи път  от 23 години журито наброяваше 295 члена. Вината също бяха рекорден брой – 8750 проби.

България има огромна полза от домакинството на винения мундиал. Без него този световен елит не би дошъл в страната ни. По традиция, в третия, последен ден от дегустациите се обявява и следващата дестинация на този пътуващ конкурс. Догодина домакин ще бъде испанският град Валядолид.

Да се върнем на модата. Специалистите по моден дизайн казват – тази година ще е много популярен  един или друг цвят,  ще бъдат носени определен тип облекла. Можем ли да говорим така и за виното?

Това, което се случва в световен мащаб като тенденции във виното, в България става доста по-късно. Например розето стана популярно около 2000-та година в света, а в България едва преди няколко години. Модата обаче не е това, което беше. Преди време през зимния сезон почти не се пиеше бяло вино, а през лятото не си помисляхме за червено. Днес хората, които предпочитат точно определено вино го консумират целогодишно.  Радвам се, че аудиторията, която пие вино става все по-голяма. С усмивка и голяма радост мога да заявя, че виното е модерно в България.

Съществуват ли определени периоди в годината, в които виното има свой акцент в отделите на МЕТРО?

Да, има. Всяка година в МЕТРО има два винени фестивала, за които се издава и специален каталог с вина. Винените ни фестивали се провеждат в определени периоди.  През пролетта  акцентът е на бели и розета, а през есента на червени вина. Пролетният ни фестивал вече приключи, но до 1 юни продължава фестивалът ни с храни от Италия, Viva Italia, в който виното  също присъства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара