Той, който цял живот рисува – не спира, не се уморява, не се отегчава и ни въвлича в дебрите на своето  художествено въображение. Художникът Христо Йотов съумява  да сътвори от делничния живот – митология, от обикновения човек – Божество…

20140213_0144

Новата изложба на Христо Йотов се открива утре в галерия „Форум“ на столичния бул. „Васил Левски“ 93А и ще продължи до 12 юни.

f4 (3)-1

Христо Йотов е роден през 1951 в София. Завършва Живопис в НХА през 1979 при проф. Панайотов. Има над 40 самостоятелни изложби в галерии извън България. Неговата живопис изобразява странни светове, прескачащи от реалния свят в приказките и легендите, героите му са заредени с емоции и минало.

f3 (2)

С картините си Христо Йотов изважда на показ най-вече радостта, екстаза от случващото се, без значение какво е то. Всички са деца, които се радват на слънцето, на жеста на природата да бъдат част от живота. Те не създават, не употребяват света и нещата. Те са пътешествениците на нетленното. Те  принадлежат на живота. Те са палавници, които в един миг се смеят, в друг тъгуват и изразяват себе си чрез движението в пространството, чрез играта, която се превръща в тяхна философия на живеенето.

f2 (2)-1

Той живее в свят на екзалтация, който може и да не съществува в реалността, но съществува  като творческо  въображение. Това прави картините му богати на сюжети и образи, на свръхемоционално възприемане на света. При него дори  едно дърво е необикновено. То изпълва пространството на картината, расте пред очите ни, излиза от рамката, от хоризонта, от времето  и изживява  своята история под слънцето, както живият човек – живота си.

f5 (2)

Персонажите в картините се появяват изневиделица –  от тъмнината на подсъзнанието, от непознаваемото. Избухват на повръхността, избухват в моментите на творческа активност  и предусещане на творческото създаване – избухват като  гигантски слънца – близки, далечни, но от други, изгарящи светове, които се долавят с  невидими сетива, които човек обичайно  губи в  своите градски  делници и празници. Но те се  отварят пред необикновеното, пред вълшебното преживяване, което  трябва да се превърне  в нова картина, наситена с емоции.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара