Аспержите, макар и да не се гледат масово у нас, през този сезон вече мога да се намерят на пазара и няма да сгрешите, ако си купите и ги включите в пролетното си меню. Защото този изискан зеленчук съдържа триптофан, един от малкото в растителното многообразие, който е основа за производство на серотонин. Серотонинът е един от основните мозъчни невротрансмитери, който влияе на настроението. Високите нива на фолиева киселина в аспержата подсилват ефекта, тъй като се оказва, че половината от хората, които страдат от лошо настроение, имат понижени нива на съставката.

asparagus-700169_960_720

Аспержите произхождат от Средиземноморието и са познати от дълбока древност. Вързани в малки снопчета, те присъстват в някои египетски фрески заедно с другите зеленчуци и плодове, предназначени за боговете.

Дълго време смятали аспержите за афродизиак (вероятно заради хормона на щастието, в чието производство той се включва), което обяснява и отношението на Мадам дьо Помпадур към този продукт. Кралят Слънце наредил на своите градинари да ги отглеждат в парници, за да може да се радва на тяхната свежест през по-голямата част от година.

Колкото по-пресни са аспержите, толкова по-вкусни са. Затова на пазара избирайте твърди и с блестяща повърхност стръкове. Връхчетата трябва да не са разтворени и да изглеждат влажни. Матовият цвят и влакнеста повърхност говорят, че стоката е залежала. Бели са аспержите, брани, преди да ги видят слънчевите лъчи. Виолетов оттенък се получава през първите няколко часа, когато са изложени на слънце. Зелените аспержи са били на слънце повече от един ден. И трите вида се използват за различни ястия, но най-скъпи са младите стръкове.

Аспержите съдържат незначително количество калории и са чудесен източник на витамини А, В, С, кобалт, фосфор, желязо и йод.

Аспержи с бекон

asparagus-803490_960_720

Една от най-популярните и лесни рецепти за приготвяне на аспержите е с бекон. Лесно е. Почистете 10-15 пресни аспержи, като ги измиете и отрежете 2 см от долната част на стъблото. Съберете ги по три в снопчете, увийте ги в тънки филийки бекон, напръскайте със зехтин, поръсете със сол и ги запечете на силна фурна за около 20 минути.

Аспержи със сос Холандез

asparagus

Много популярен начин за сервиране на аспержите е със сос Холандез. Сосът се приготвя, като разбиете 3 жълтъка на водна баня и после постепенно добавите 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок и още толкова вода, щипка сол и черен пипер. При непрекъснато бъркане добавете 180 грама масло. Продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара