Това са прости, икономични и безвредни начини за боядисване на великденските яйца.

Великден е време на семейни традиции, когато къщата се изпълва с аромат на вкусни печива, а на масата винаги има красиво украсени яйца. Но ако не искате да използвате бои от магазина, опитайте да добавите малко творчество към празника си и експериментирайте с естествени цветове.

Яйцата за Великден могат да бъдат боядисани с продукти, които са толкова прости, колкото и тези, които имате у дома. Но има няколко важни неща, които трябва да вземете предвид, преди да започнете да боядисвате:

Сварените яйца трябва да се измият добре със сода за хляб или да се натрият с оцет. По този начин оцветяването ще бъде равномерно.

Важно е яйцата да останат цели и да не се спукат по време на готвенето. За целта ги сложете в студена вода, а не във вече вряща, а самите яйца трябва да са на стайна температура.

За да направите яйцата лъскави след боядисване с естествени багрила, можете да ги натриете с растително масло. Това трябва да се направи, след като яйцата са напълно сухи.

Какво представляват естествените оцветители?

Това са обикновени плодове, зеленчуци и подправки с ярки цветове, както и листа и люспи на растения. Най-добрите, които можете да използвате, са: люспи от лук, цвекло, червено зеле, спанак, червен пипер, куркума, отвара от шипки, зелен чай, кафе, боровинки. Всяка от тези храни ще придаде различен цвят на яйцата.

Как да си направим естествена боя

Сложете растението, с което искате да боядисате яйцата, във вода, оставете я да заври и я варете на слаб огън в продължение на 30 минути. Водата ще придобие наситен цвят. Добавете 2 супени лъжици оцет.

Как да боядисате яйце

Налейте гореща оцветена вода в съд, например буркан, поставете яйцата в него, покрийте с капак. Оставете да се охладят на стайна температура, след което поставете в хладилника за една нощ.

На сутринта извадете яйцата и ги поставете върху хартиена кърпа. Оставете ги да изсъхнат напълно.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара