Международна полемика се разрази около испанската актриса и телевизионна водеща Ана Обрегон, която стана майка на 68-годишна възраст благодарение на сурогатно майчинство.

Новината стана известна след ексклузивното издание на списание „¡HOLA!“, което показа на корицата си първите снимки на изпълнителката, напускаща болницата в Маями с малкото момиченце на ръце.

Раждането на второто ѝ дете идва три години след смъртта на сина ѝ Алес. Той умира през май 2020 г. от хематологичен рак на 27-годишна възраст.

След дни на слухове за предполагаемия баща на бебето испанската звезда разкри пред списание „¡HOLA!“, че момиченцето е заченато с размразената сперма на покойния ѝ син. Това означава, че тя не е майка на бебето, а баба.

Както разказва тя пред испанското списание, раждането на това дете е изпълнение на последното желание на сина ѝ Алес Лекио, преди да умре от рак.

Звездата кръщава детето си Ана Сандра Лекио Обрегон: име, което очевидно покойният Алес е казал на майка си, че първата му дъщеря трябва да носи. Сандра е женски вариант на Алехандро, името на баща ѝ, а Ана е името на баба ѝ по майчина линия и на прабаба ѝ (която умира през 2021 г. на 95-годишна възраст).

Публикувайки снимката на малката си Ана Сандра в Instagram, водещата и актриса посвещава тези думи на първото си дете – починалия си син: „Алес, заклех се, че ще те спася от рака, но те подведох. [Но] ти обещах, че ще доведа дъщеря ти на бял свят и ето я в ръцете ми“.

„Когато я прегръщам“, казва актрисата, „изпитвам неописуема емоция, защото все едно те прегръщам отново.“

„Кълна се, че ще се грижа за нея с безкрайната си любов, която мога да дам, а ти, от небето, ще ми помогнеш“, пише Обрегон на сина си. „Ти си любовта на живота ми на небето, а дъщеря ти – любовта на живота ми на земята.“

Както съобщава ¡HOLA! и потвърждава „El Mundo“, бебето е родено на 20 март. Твърди се, че в дните преди раждането Ана Обрегон е наела апартамент в Маями, „за да прекара там първите дни от живота на момиченцето“.

На 22 март известната телевизионна водеща напуска болницата с малкото момиченце на ръце. Тя седна в инвалидна количка, следвайки протокола и разпоредбите на здравния център.

Както звездата по-късно заявява в Instagram, до снимката, която папараците са направили: „Те ни хванаха! Светлина, изпълнена с любов, влезе в моя мрак. Никога повече няма да бъда сама.“

Сурогатното майчинство и раждането на бебето се осъществяват при изключителна дискретност. Само сестрите на звездата и бившият ѝ партньор (а сега дядо на бебето) Алесандро Лекио са знаели за плановете ѝ.

CNN посочва, че в Испания сурогатното майчинство е забранено, а в други страни, като Обединеното кралство, то е разрешено само с много ограничения. В същото време в Мексико или САЩ процесът е „лесен“ – стига да можете да си го позволите. Испанският вестник „Ел Паис“ посочва, че все повече заможни хора отиват в чужбина, за да намерят жена, която е готова да износи бебето им. Той нарича сурогатното майчинство „родителство като глобална индустрия“.

Както съобщава Си Ен Ен, испанските медии са стигнали дотам, че са издирили сурогатната майка на бебето на Обрегон. Списание Letras установява, че тя е „жена от кубински произход, която живее във Флорида – и помества нейни снимки на първата си страница“.

CNN също така отбелязва, че Вероника Фуманал, председател на испанската Асоциация за политическа комуникация (ACOP), е била много критична към цялата ситуация. Тя заяви, че „новината я е накарала да си спомни за мрачния телевизионен сериал „Черно огледало“.

„Тя си е купила внучка със сперма от мъртвия си син“, казва Фуманал в интервю, цитирано от CNN. „Пъхнала е камера пред лицето ѝ и е продала правата.“

Въпросът за сурогатното майчинство дори се обсъжда в испанския парламент. Испанският министър по въпросите на равенството Ирене Монтеро заяви следното: „Искам да ви напомня, че сурогатното майчинство е практика, която не е законна в Испания.“

Всъщност, казва тя, новото испанско законодателство за сексуалните и репродуктивните права определя сурогатното майчинство като „форма на насилие срещу жените“.

В отговор на критиките Обрегон заяви, че дебатът в Испания е „абсурден“. На актрисата е разрешено да внесе в страната бебе, заченато по начин, който е незаконен в Испания, тъй като тя има „документи, доказващи, че е законно призната за майка на бебето в САЩ, а осиновяването на дете, родено в чужбина, е законно в Испания“, обяснява CNN.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара