Домашните селски яйчица самички ни намериха, а към химически бои не посегнахме изобщо. Вместо това на печката се бъркаха магически отвари (така рече щерката!) с билки, корени, листа, люспи и вино даже! И сега си имаме разноцветни, с прекрасен наситен цвят, шарени, греещи яйца!

Ето както точно направихме:

Сдобихме се с чудесни домашни яйца. Не намерихме бели, а взехме от приятели една кора с яйца с различен кафеникав отенък. Ясно е, че с такъв старт цветовете ще са по-различни, тъмни и не толкова отчетливи, но ако имате опция за бели яйца – можете да опитате и с тях. Нашият опит доказа, че и с кафяви се получават чудесни резултати.

Набавихме си нужните оцветители: куркума (индийска, оригинална); корен брош (билка); люспи от лук (от 4-5 глави); цветно зеле; трева и коприва.

Ето как да постигнете различните цветове

Червено

Използвахме билката брош. Коренчета, които се използват за лечение на бъбреци. Можете да си ги вземете от билкова аптека, вероятно от Женския пазар в София също. Аз подходих мързеливо и поръчах от интернет.  В съд с около литър вода сложих 2 ч.л. от билката. Заедно с нея сложих да се варят и яйцата.

Обикновено оставям Великденските яйца да се варят поне 15 минути след завирането, за да са по-твърди и евентуално по-издръжливи. Брошът много бързо оцветява и в рамките на това време вече си е свършил работата. Колкото повече държите яйцата в отварата, толкова по-наситено червени стават те. Можете да ги извадите по-рано, за да получите розов цвят, а може и след като изстине отварата да топнете няколко яйца – пак ще станат розови.

Оранжево

Добрите стари люспи от лук. Мислех си, че ще ми трябват промишлени количества, но се оказа, че люспите от 4-5 глави лук са достатъчни. А и горе-долу толкова яйца бях решила да топна в оранжевата боя. Можете да обвиете всяко яйце в люспи, да лепнете разни листенца и цветенца, които да се отпечатат, да обвиете яйцето в скъсан дамски тънък чорап, където да притиснете листенца и други форми, или просто да сложите люспите в съда с яйца. И тук боичките се варят наравно с яйцата, но ги оставих да преседят още 15-тина минути след като ги свалих от огъня. И тук важи правилото, че колкото по-дълго преседяват – толкова по-наситен става цветът. Можете да получите от жълто, през различни нюанси на наситено оранжево, та до кафяво. Изключително ефикасна боичка. Трябва да се пробва какъв ли цвят ще докарат люспите на червения лук.

Жълто

Тук се развихрих с любимата ми куркума. Получих превъзходна първокачествена куркума от Индия, която освен, че пия всеки ден в златно мляко, се оказа и чудесна боя! (вижте пак рецептата, десетки хора ми разказват за чудни изцеления!) Разбира се, ако не разполагате с първо качество куркума от Индия – това не е проблем. За целите на боядисването всеки вид куркума е добър.

Синьо

Малко трудно за намиране в този сезон – цветно зеле. Използвах 5-6 листа от главата зеле, нарязах ги на ситно и ги залях с около литър вода. Отново яйцата се варят заедно с боичката си. Водата става много, много наситено синя, та отива чак до лилаво. Само че тук трябва да проявите търпение и да оставите яйцата да покиснат поне два часа. С тази синя боя нямах кой знае какъв успех, тъй като тъмните черупки на яйцата се оказаха неподходяща основа и вместо небесносиньо, получих различни отенъци на сиво и тъмносиньо. Ако използвате бели яйца, със сигурност ще получите чудесни сини отенъци. С достатъчно упоритост и подходяща черупка може да докарате и лилави отенъци. Доста добре боядисва.

Лилаво 

Ако не ви провърви с цветното зеле, можете да използвате вино, плод арония, сок от арония, или боровинки. Аз използвах вино от арония, за да тествам какво ще получа. Кипнах известно количество вино (пестеливо, колкото да покрие две яйца), и потопих яйцата във виното. Много бързо се оцветиха. При мен се получиха много интересни кафяви нюанси, които отново отдавам на тъмната черупка.

Зелено

Според всички предписания се сдобих за целта с: тревички от двора, коприва, дори спирулина, която счуках на прах. В цялата тази смес варих яйцата. И не получих никакво зелено 🙂 Може би не ми стигна търпението, но накрая реших да смеся синьо със жълто за да получа зелено – и така постигнах нещо близо до зеленото. Държах яйцата в синьото зеле докато се пооцвети, а после ги изкъпах с куркумата и така получих зелено. Тук трябва да призная един експеримент, който отиде отвъд природните боички, но пък беше забавен. Някои от вас сигурно помнят почти древното лекарство грануфорин, което е струвало стотинки и е лекувало от раз болно гърло? Сега се използва само за кучета – прекалено ефикасно и евтино е, за да бъде част от медицината за хора. Та с една капка грануфорин върху салфетка с потупващи движения минах цялото яйце и получих съвършено зелено. Мисля да почерпя кучето с това яйце.

По традиция започнахме с боядисването на червените яйца, а и те бяха най-много като количество. Получихме всякакви нюанси – от розово, наситено червено, бордо, та чак до кафеникаво.

Засега се спряхме на семпли моно цветове, без кой знае колко шарене и фигурки. Като за първи опит – чудесен резултат! Изключително удовлетворена и радостна съм от постигнатото! Можете да добавите по малко оцет във всеки съд, за да фиксирате цвета. А след като яйцата се отцедят, изстинат и изсъхнат, можете да ги минете с памуче, или салфетка, натопени в олио/зехтин, за да им придадете блясък и завършеност.

Трябва да се признае, че има едно леко неудобство – всеки цвят се вари заедно с яйцата в отделен съд, и това отнема малко повече време и електроенергия. Също така и повече време, и внимание. Но ако имате свободен ден и сте вкъщи, то от сутринта, най-много до обяд, и то с безкрайни и мързеливи почивки, в които само надничате за да видите до къде са стигнали багрите, можете да приключите цялото упражнение. Удоволствието, смеха, радостта и удовлетворението не само от страна на децата ви е гарантирано. Освен това, комбинацията домашни яйца от наистина свободни кокошки плюс природни боички ви дава сигурността и спокойствието, че давате чиста храна на любимите си хора, включително на себе си.

От сайта на Мартина Иванова 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара