Професорът по история на храните Алберто Гранди е направил някои полемични изявления в неотдавнашно интервю, твърдейки, че много италиански ястия в действителност са по-скоро американско наследство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Гранди, който преподава в университета в Парма, е заявил пред в. „Файненшъл таймс“, че от години поставя под съмнение автентичността на някои „Произведено в Италия“ ястия, като по точно има предвид пицата, карбонарата и сиренето „Пармиджано-Реджано“ (известно и под наименованието пармезан).

„Когато дадено общество се оказва лишено от чувство на идентичност заради някакъв исторически срив или разрив с миналото си, то си измисля традиции, които служат като основополагащи митове“, заявява той, намеквайки, че историята на италианските храни може да е по-скоро измислица, отколкото да се уповава на реални факти.

„Италианската кухня е много повече американска, отколкото италианска“, казва Гранди в интервюто.

Твърденията на професора предизвикаха незабавна реакция от италианското правителство. Същия ден, когато бе публикувана статията италианският министър на културата Дженаро Санджулиано и на селското стопанство Франческо Лолобриджида подадоха официално заявление за включването на италианската кухня сред кандидатите за получаване на статута „Обект на световното културно наследство“ на ЮНЕСКО.

Решението за този статут няма да бъде взето преди 2025 г., но министрите са подали също заявление и за признаването на италианската кухня в „Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството за 2023 година“.

ЮНЕСКО, организацията на ООН за образование, наука и култура, описва на уебсайта си като част от мисията си да насърчава „идентифицирането, защитата и опазването на културното и природно наследство по света, считано за изключителна ценност за човечеството“.

Сега обаче дебатът относно това коя култура на кого принадлежи се разгорещява. Гранди реагира на опита на правителството, заявявайки пред в. „Република“, че „има много глупости“ в заявлението до ЮНЕСКО на италианските министри.

В отделно интервю за Си Ен Ен Гранди обяснява емоциите, които изпитва относно създадените противоречия, заявявайки, че самата идея, че емигриралите в САЩ италианци са научили хората как да готвят е обидна.

„Те са емигрирали, защото не са имали какво да ядат, тъй като са били бедни“, твърди Алберто Гранди. „Те са напуснали, тъй като са гладували. Обидно за нашите баби и дядовци е картината да се обрисува по друг начин“, според него.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара