Винаги, когато видите пъпка на лицето си, вероятно искате тя да изчезне също толкова бързо, колкото се е появила. Но понякога остава тъмна следа върху кожата ви дори след като тя изчезне. Това е разочароващо, но не е необичайно. Най-често тези тъмни петна са в резултат на акне, и се наричат черни точки.

Тези черни точки, наричани също постинфламаторна хиперпигментация (PIH), технически не са белези. Те са петна от меланин, които се появяват след като акнето изчезне и понякога могат да продължат по-дълго от самото акне. Вашата кожа освобождава меланин, или кожен пигмент, в отговор на възпалението причинено от акнето.

Области на тялото често засягани от черни точки

Черните точки причинени от акне, могат да се появят там, където кожата е по-тънка и деликатна, като лицето и шията. Лечението обикновено ще бъде същото за повечето области на тялото и лицето. Акнето може да се развие навсякъде по тялото, но най-вероятно е пъпките да се появят на места, където има много мастни жлези, които произвеждат мазнина за кожата и косата.

Това включва следните области: по гърба, по раменете, на гръдния кош, по врата и по лицето.

 

Когато акнето се появило на труднодостъпни места, това може да усложни процеса на лечение. Ако черните точки се появяват само по челото или по слепоочията, продуктите за коса може да са причина за акнето. Тогава може да помислите да смените продуктите за грижа за косата.

Предотвратяване на черни точки от пъпки

Третирането и контролирането на акнето е най-добрият начин за предотвратяване появата на черни точки. Преди да говорим за сериозни продукти, предназначени конкретно за проблема, можете да опитате следните неща.

Прекаленото излагане на слънчева светлина, например, може да доведе до поява на тъмни петна по кожата, така че използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем.

Ако искате да се справите с черни точки от акне, които не са толкова натрапчиви, можете да започнете с домашни средства. За съжаление, много от тези домашни средства имат само анекдотични доказателства, които да ги подкрепят. В по-голямата си част няма голяма вреда да ги опитате.

Серията Acne Out – ефективна серия продукти против мазна кожа, черни точки и акне

Както споменахме, черните точки по горните слоеве на кожата могат да продължат по-дълго време и от самото акне. Може би няма да искате да чакате от 6 до 12 месеца, за да видите някакъв резултат. Тогава трябва да създадете рутина за грижа, която да ускори процеса на премахване на черните точки.

Грижата за превенцията можете да поверите на серията дерматологични продукти Acne Out, разработени за цялостен ефект при проблеми с мазна кожа, акне, черни точки и несъвършенства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара