Един от основните проблеми при вегетарианството е бедното на протеини меню. Ето кои са шестте най-богати на белтъчини зеленчуци според списание Women’s Health. Важно е да се помни обаче, че растителните протеини са непълни. За да си набавяте всички необходими аминокиселини, трябва да комбинирате тези зеленчуци с пълнозърнести храни.

soup-570922_960_720

Грах

Половин чаша грах съдържа 3,5 грама протеини. Хапвайте го във вид на вкусна крем-супа с добавена сметана.

Спанак

В чаша спанак се съдържат 3 грама протеини. Започнете деня си със зелено смути.

baked-potato-522482_960_720

Печен картоф

Един среден картоф съдържа 3 грама протеини. Запечете картофите с козе сирене и имате чудесно предястие или направо вечеря.

Броколи

Броколи не само е пълно с фибри (2,6 грама на половин чаша), но също е чудесен източник на протеини – два грама на порция.

Идея за приготвяне на палачинки от броколи:

Сварете на пара голяма глава броколи, докато омекне. Пасирайте я и я смесете с 2/3 чаша пълнозърнесто брашно, 1 яйце, 1/4 чаша зехтин и щипка сол. Изпържете палачинките в мъничко зехтин от двете страни. 

Брюкселско зеле

Всяка половин чаша от тези хранителни суперзвезди дава два грама протеини, заедно с 247 милиграма калий и 110 микрограма витамин К.  Пробвайте ги задушени с броколи и настърган кашкавал отгоре.

1311-brussels-sprouts-6

Идея за салата с брюкселско зеле:

Смесете брюкселско зеле с парченца изпечена тиква, козе сирене, круши и шамфъстък. Полейте с малко зехтин. 

Царевица

Това на практика не е зеленчук, а зърно, но в супермаркетите вероятно не го знаят, защото ще намерите царевицата в раздела със зеленчуци. Половин чаша царевични зърна осигурява 2 грама протеини.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара