Най-добрият приятел на човека се е появил преди повече от 33 000 години в Югоизточна Азия, след като поколения вълци се присъединяват към човешките общества, които ловуват, гласи ново изследване, цитирано от The Telegraph.

A man holding a beater's stick with four black labrador gundogs, out on a shoot.
Снимки: Profimedia

Досега се смяташе, че първите опитомени кучета са европейски, служели са за пазачи и датират от преди 10 000 години. ДНК – проучване обаче установява, че те са мигрирали от Азия в Европа.

Musher Justin Savidis competing in the 2015 Iditarod Trail Sled Dog Race on the Chena River after leaving the restart in Fairbanks in Interior Alaska.Мащабното изследване обхваща 58 кучета от различни породи от различни краища на света, включително ДНК-тестове на сиви вълци. Проучени са породи от Централна Азия, като афганска хрътка, от Северна Африка (Sloughi), осем различни породи от Европа, Арктика и Сибир (самоед, сибирско хъски, и източносибирска лайка), Новия свят (чихуахуа и перуанското голо куче), както и от Тибетското плато (тибетски мастиф). Анализът на данните показва, че най-близо до вълците, които са еволюирали в домашни кучета, са азиатските югоизточни породи.

Опитомяването е било дълъг процес, в който вълците са се сближили с хората заради лова, а по-късно хората са селектирали породите, които са били най-добрите им помощници – пазачи, ловци и компаньони.

Neolithic hunting, artwork

Домашното куче – най-добрият приятел на човека – го е следвало при миграцията му от континент на континент и е успяло да образува една от най-разнообразните ДНК-характеристики в сравнение с всяка друга популация.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара