Голямата ни актриса, легендарната Стоянка Мутафова, Госпожа Стихийно бедствие,  която бе на сцената до последния си дъх, почина на 6 декември сутринта на 97-годишна възраст.

„Тази сутрин в 6, 15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет!“. Тъжната вест съобщи Евгени Боянов, личният мениджър на невероятната българска актриса.

Тя е издъхнала в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА), където е била на апаратно дишане след продължително и тежко боледуване, въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия.

Мутафова страдаше от сериозни здравословни проблеми през последните месеци. В края на октомври я оперираха заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират.

Голямата ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София  и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Стоянка Мутафова играе в 90 театрални постановки. Участва и в много емблеманични кино и тв продукции като:  “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп”, „Вражалец и др.

Стоянка Мутафова неведнъж е казвала, че Нейчо Попов – нейният трети съпруг е най-голямата й любов.

От две години пътуваше из цялата страна, заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която представяха биографичната й  книга „Добър вечер, столетие мое“.  При едно от представянията тя каза: „Театърът е всичко за мен. Не вървях по магистралата. Търсех пътечки, да ме закачат трънки и шипки. Така стигнах до героините си“.

В началото на годината Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.

„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!“

Поклон!

Стоянка Мутафова: Вярвам в истинските хора

Стоянка Мутафова: Не моят живот, а на някои други

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара