Най-дълго се запазват едва зрелите и дори малко неузрелите плодове. Трябва да се берат в сухи дни или сутрин, когато росата е изчезнала. Ако плодът е влажен, той лесно загнива. Набраните плодрве се оставят на проветриво място от 6 до 8 дни.

Най-подходящи помещения за запазване на плодовете са сухите хладни мазета, килери. Температурата в тях трябва да се движи между 1 и 7 градуса над нулата, най-добра е между 2 и 3 градуса.

Преди да се поставят плодовете, помещенията трябва да се дезинфекцират чрез горене на сяра или да се напръскат с разтвор от меден сулфат (5/1000).

Не трябва да се съхраняват плодове в стаята, в която живеем, защото от тях се отделя киселина, вредна за здравето. Плодовете трябва да се преглеждат редовно – един развален плод заразява и другите, дори и ако не се допират до него.

Ето нялокло идеи:

  • Запазване на праскови

Обвиват се здрави, не напълно узрели праскови във восъчна хартия, за да се запазят от достъпа на въздух. Така завитите праскови, наредени на разстояние по полици в прохладна стая могат да се запазят 3-4 месеца, особено ако са от късна реколта.

  • Запазване на кайсии

Измива се фин бял пясък, докато водата, в която го плакнем, остане напълно чиста. Оставяме пясъка да изсъхне много добре и го навлажняваме с малко ракия. На дъното на сандъка настиламе от пясъка и нареждаме кайсиите грижливо една до друга без да се допират. От пясъка също поставяме между плодовете. Всеки плод предварително избърсваме грижливо и завиваме във восъчна хартия. След като напълним сандъка с няколко реда кайсии и пясък, затваряме капака добре и го пазим на сухо и студено място.

  • Запазване на круши

Слагат се само на един ред в широки кошници и се излагат няколко дена на проветриво място. След това се нареждат на разстояние върху решетести дъски или щайги с опашките нагоре. Нужно е почти всеки ден да се преглеждат и ако се открият кафеникави петна по някои, да се отстранят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара