„На всички съм длъжен, трябва да им върна това, което са ми дали“

Димитър Ненов

Под заплаха е културното наследство на Димитър Ненов.
Къщата-музей на забравения гений в Разград се руши и има нужда от спешен авариен ремонт. Експонатите са евакуирани, но за ремонт на къщата няма нито план, нито идея.

Архивът на Димитър Ненов (нотен, архитектурен, снимков, ръкописен и др.) има неотложна нужда от консервация, реставрация и дигитализация, за да остане за поколенията.

„Не можем да допуснем, (след поръчковото и тенденциозно унищожаване на клавирните записи на уникалния и международно признат виртуоз Димитър Ненов), да изчезнат още свидетелства за неговия гений“, казва световниизвестния диригент Йордан Камджалов.

Всички неравнодушни ще могат да подкрепят тази належаща кауза като си закупят специални коледни благотворителни картички, изработени от деца от цялата страна на възраст от 4 до 14 години, участници в националния конкурс на тема „Коледа“.

Картичките ще може да поръчате на contact@kamdzhalov-foundation.org, или да намерите по време на концертите: 09 декември, 19 ч., Габрово, ДК „Емануил Манолов“; 10 декември, 19 ч., Благоевград, зала „Яворов“; 11 декември, 20ч., София, зала „България“

GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за Човека, под диригентството на Йордан Камджалов ще изпълнят вокалния цикъл „Родина“ и оратория „Коледа“ на Димитър Ненов. Диригент на хора е Мая Василева а солисти са Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов.

„След успеха на коледната програма през декември 2017, сме убедени във важността да създадем нова музикална традиция в България, като ежегодно представяме оратория „Коледа“ от Димитър Ненов в София и други градове“ – каза още маестро Камджалов.

Тържественият коледен концерт на международния български симфоничен GENESIS ORCHESTRA и хора на Музикална лаборатория за Човека, ще се проведе на 11 декември 2019 от 20.00 ч. в зала България.

Йордан Камджалов за Димитър Ненов:

Свръхинтелект. Свръхчувствителност. Свръхритъм. Гигантски дух. Космополитен поглед. Трансцендентална мисъл. Анти-битовизъм. Мирова скръб. Екстаз. Достъп до абсолютната тишина. Проводник на свръхсила. Хиперорганизация. Свръхнежност. Над-стилистичност. Наднационалност. Връща фолклора в неговата родина – космоса. Гигант. Гостенин от бъдещето. Универсален гений. Болка. Победа. Несравнимост.

Един от най-големите подаръци в живота ми, човек, който ме завладя само за секунди, още когато бях на 13 години. Една мечта, един вдъхновител, една гръмотевица, осветяваща доживотно непознати кътчета от съзнанието ми, задвижвайки най-личните струни на чувствителността и стремежа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара