На 9 декември започва седмият Софийския международен литературен фестивал – най-мащабното издание до момента с над 100 участници.

В дните между 09 и 15 декември фестивалът ще е домакин на близо 50 събития, сред които срещите с български и чуждестранни автори, тематичният панел „Разговори за бъдещето“, дискусиите, изложбите, специалните събития: Тайно поетическо четене, Бързи литературни срещи и инициативата „СМЛФ представя“.

Международната програма на литературния форум ще бъде посветена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите автори ще бъдат от различни държави и континенти. Литературният фестивал ще започне с Международната конференция

„Да пишеш на френски“,

организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще се проведе на 09 и 10 декември до обяд в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 10 до 15 декември програмата на фестивала ще бъде основно на сцената на Мраморно фоайе в НДК. По същото време е и 47-ия Софийски международен панаир на книгата.

Две публични лекции ще поставят началото на тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал

Виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин ще открият официално фестивала и на 9 декември от 17:00 ч. до 19:00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Двете лекции ще бъдат посветени на теми, към които двамата имат задълбочен творчески интерес.

Махи Бинбин пише романа си „Звездите на Сиди Мумен“ за четиринадесет младежи на възраст между 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 г. се самовзривяват на различни места в града. Махи Бинбин прекарва доста време в този регион, за да разбере процеса на радикализация и как

„някой създава човешки бомби за толкова кратко време“.

Книгата е преведена на 15 езика. По нея е създаден и филм с името „Божиите коне“. „Тъй като спечелихме пари и известност на гърба на немотията, решихме да върнем дължимото на тези деца.“ – казва Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които днес приютяват над 1000 деца.

Анна Мои е носител на висшето френско отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература. Тя говори шест езика, но в България Анна Мои ще разкаже за избора да пишеш на френски, да разказваш именно на този език за травмата, глада,

унижението и ужасите на войната.

Самата тя нарича изборът да пишеш на език, различен от майчиния, трансгресия.

В следващите дни още осем автори ще допълнят и обогатят разбирането за френскоезичната литература. Срещата с тях ще бъде на Мраморно фоайе в НДК. Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии.

За първа година ще се проведе панелът Разговори за бъдещето, който ще включва теми като киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията; видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

На сцената на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде експонирана миниизложбата на

художничката Яна Левиева,

която си отиде преди година. Тя ще представлява пролука към многоцветния свят на хрумванията ѝ.

Антон Стайков ще представи своята лекция Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти). Тя ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня.

Ще се проведе и Тайното поетическо четене. Събитието ще е с вход свободен, но с предварително записване. Тайното поетическо четене докрая ще остане без какъвто и да е намек за това къде ще се проведе, кои ще са поетите и каква ще бъде музиката.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи на 12 декември от 20:00 ч. във Fox Book Café.

Известният литературно-сценичен формат Актьори срещу поети ще гостува на фестивала със съдействието на Storytel на 14 декември от 20:00 в ДНК – пространство за съвременен танци и пърформанс. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети като Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят срещу тях ще бъдат: Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Водещ ще бъде Лилия Гелева.

Основната сцена на фестивала отново ще бъде на Мраморно фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“. По същото време се провежда 47-мото издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара