Росен Йорданов – художник по душа и графичен дизайнер по професия, открива своята първа изложба в областта на изящното изкуство с 25 картини. Тези картини обаче не са рисувани с молив и четка, с мастило и с маслени бои, а с най-съвременни технологични средства. “За мен нашето време е начало на нов етап в изобразителното изкуство, свързан с цифрови, компютърни средства – хващаш една драскалка и с нея оставяш следи по някаква повърхност, от които се раждат образи”, разказва авторът, който държи в ръка своя скицник с безброй листа – IPad Pro.

„iPad – моят скицник с безброй листа

Камък, пергамент, хартия, въглен и бои. Изразни средства и материали на хиляди години.

Но с времето изразните средства се променят. 

След десетилетия незадоволителни опити да наподобим начина на работа на пещерния художник, посредством дигитални средства се появи почти идеалният заместител на камъка, въглена и охравата кал.

Преди 8 години едно пораснало хипи, отдавна загърбило младежките си LSD трипове, за пореден път излезе на сцената по дънки, страшно грозни маратонки NIKE и черно поло, за да представи iPad.

Следващите 4 години технологията се разви, разработчиците на програми се развилняха и през 2014 се появи една на вид скромна, а за късмет и евтина програма – Procreate. От този момент деветинчовият екран на моя айпад се превърна в това, за което, поне според мен, е бил създаден – скицник с безброй листа, цинкoви плочи за офорт, литографски камъни, грундирани ленени платна, акварелни картони!“

Росен завършва художествената гимназия в София преди 25 години. Бил е графичен дизайнер за редица списания – “За мен”, “Жената днес”, FHM, Madame Figaro, Premium Lifestyle, Rolling Stone, Cape Kaliakra Moments, Fifty Five, а от 6 години работи в Голф клуб “Св. София”.

Влюбен е в Apple, в епохата на шумерите и в митологията на гърците. От тази любов е родена и изложбата, която се открива на 16 май в Къщата на София. “В шумерските съзвездия намираме всички първообрази на днешните 12 зодии – те първи са оприличили дадена купчина звезди на някое божество или митичен звяр.

Техен е и първият герой, чиято житейска история е описана и благодарение на това достигнала до нас – Гилгамеш. Учените правят много аналогии на по-добре познатите ни гръцки митове с тези от древен Шумер”, разказва авторът.

Освен зодиакалните знаци, които в неговата изложба са 11, Росен вдъхва съвременен живот на митични герои като Тезей, Орфей, Давид, Язон, Персей, Белерофонт, Одисей… Открива шумерски препратки дори и в Библията, която вдъхновява 4 от рисунките в изложбата. “Нищо ново отпреди новата ера. Новото е тук, окачено по стените. А моето послание е – технологиите, на които вече е залепен етикетът „безполезни, но скъпи играчки“, имат и друго предназначение и смисъл”.

„Тази проект е с работи, в които съм пресъздал моите впечатления от едни от най-древните митологични истории. 

Шумерският мъжага Гилгамеш и неговият приятел Енкиду, богове и хора от първата книга на Стария завет – Сътворението.

Зодиакални знаци, родени пак в древен Шумер. Древногръцки герои, полубогове и титани. Библейски царе.

Желанието ми бе, използвайки тези древни (и в повечето случаи многократно интерпретирани) сюжети, да подсиля впечатлението от новите материали и изразни средства. Преследването на вечната младост и живот, любовта, предателството, алчността и всички страсти, които правят от всеки герой, цар и дори бог просто един огледален образ на всеки съвременен човек.“

В Къщата на София до 27 май.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара