„17 уикенда“ е сборник, който ви превръща в откриватели и пътешественици, предлагайки ви да изследвате не далечни и трудно достъпни земи, а близки, но недотам известни места в родината. Книгата на Пламен Старев и Кристиан Минчев дава ценни идеи как да опознаете по-добре България и да разберете настоящето и миналото й в дълбочина.

В сборника са представени най-интересните културни и исторически забележителности на 17 от общо 265-те български общини. Белица, Троян, Медковец, Тетевен, Криводол, Батак, Тутракан, Малко Търново, Айтос, Рила, Хайредин… Всяка от тези общини има какво да добави към легендата за една от най-старите държави в Европа – нашата България. Общините са част от огромен пъзел и този, който го подреди, ще усети многовековния ритъм на страната ни, ще я види като едно цяло, не само като отделни градове и села, върхове и долини, море и планини… Ще провиди България отвъд клишетата – като държава, която в един миг от историята е била сред трите най-велики сили в Европа, в друг момент е страдала под чуждо владичество, междувременно е създала азбука и писменост, а от основаването си до днес продължава да е „Европейската врата към Изтока“.

Много от най-любопитните места в страната ни са покрити с праха на времето, което по традиция е жестоко към сътвореното от човека през хилядолетията. Днес от Димум, например, е останала само една стена. А някога е била славна антична крепост с митница, един от най-големите крайдунавски центрове на Римската империя. Била е търговската врата на Мизия. И военен порт, където е акостирала римската флота.

Знаете ли, че руският император Александър ІІ е бил в България по време на управлението си, за да укрепи духа на руските войници? Настанил се в най-хубавата къща на Бяла, позната като конака на Мехмед бей. Сградата може да бъде видяна и днес, току до прочутия мост на Кольо Фичето в града.

А в Кайнарджа се гордеят със своята легендарна чешма – отпиеш ли от водата й, получаваш благословия от самата Екатерина Велика, казват местните. Тъкмо край нея граф Румянцов и великият везир Мусул Заде Мехмед подписват Кючуккайнарджанския мирен договор. В пещерите около Кайнарджа се подслонявали някога първите християнски отшелници по нашите земи. Запазена е до днес колонията им от седем скални манастира.

Една от спирките на първата железопътна линия в България пък е била Шумла роад. Намирала се е на няколко километра от Плиска – град на площ от 23 000 декара, най-големият в Европа през VII-VIII век. Плиска е не само първата столица на България, но и най-дълго просъществувалата ни столица – цели 212 години. Голямата базилика на Плиска е една от най-грандиозните сгради в Европа чак до късното Средновековие.

Ето такива куриозни факти и занимателни истории ще намерите в „17 уикенда“. Книгата събира парче по парче в чудна мозайка разкази от настоящето и миналото на 17-те малки, но богати на скрити съкровища общини, до които двамата автори са избрали да ни заведат.

Пламен Старев e член на управата на Световната федерация на писателите пътешественици (FIJET) и оглавява нейната Комисия за връчване на международната награда „Златна ябълка” – еквивалент на Оскар в туризма. Той е още генерален секретар на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (АБУЖЕТ).

Кристиан Минчев е професионален оператор и фотограф с над 20 години опит във визуалните изкуства. Снимал е различни телевизионни формати – от новини и публицистика през забавни и реалити предавания до документални и късометражни филми. В момента работи в БНТ.

Сборникът „17 уикенда“ е посветен на покойния Максим Минчев, страстен пътешественик и автор на книги с пътеписи, дългогодишен шеф на БТА и непрежалим председател на AБУЖЕТ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара