Елица Цонева е най-награждаваният и успешен учител по Информационни технологии и програмиране за малки ученици в България. Тя е създател на единствената школа за подготовка на малки състезатели по информатика „Kids STEAM Academy“ (Кидс Стийм академи), която през 2022 г.  пожъна световни успехи.

Елица Цонева

През 2022 г. президентът Румен Радев ви връчи най-голямото отличие за учител във вашата сфера – наградата „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“. С кой успех се отличихте?

Наградата за учители „Джон Атанасов“ всяка година се връчва от българския президент на един учител или университетски преподавател, допринесъл най-много за успехите на български ученици или студенти в международни състезания по информатика. Тя носи името на известния учен от български произход – Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър – АBC.

Интересен факт е, че през 2022 г. бях удостоена с наградата и това създаде прецедент – за първи път тя отиде при ментор на малки олимпийци (това са моите ученици от I до VII клас ). Те спечелиха международни отличия на изяви по компютърно моделиране. Някои от тях успяха да се изявят на световни състезателни формати по  програмиране, в които досега не бяхме имали успех.

Как успяхте да постигнете тези резултати?

Двама български президенти (Георги Първанов и Румен Радев) отбелязаха 20-годишнината от създаването на президентската инициатива „Джон Атанасов“. Докато ме поздравяваха за връчената награда, ме попитаха „Как успявате да подготвяте толкова малки ученици – дотук никой не го е правил?“.

Истината е, че е наистина голямо предизвикателство да подготвяш психически и практически малки състезатели, особено по време на онлайн обучение.

Преди няколко години започнах да работя в ЧОУ „Томас Едисън“ с ученици за национални състезания. След те като постигнаха успех, започнах да си поставям по-високи цели и така стигнахме до световните постижения.

Какви други награди имате като ментор?

През юни 2020 г. спечелих първо място в България, в категория Технологични иновации в дигиталното образование на конкурса Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и МОН бях наградена с грамота от Министъра на образованието и науката на България.

Същата година от Българска академия на науките получих награда за отличена разработка, подкрепяща внедряването на изследователския подход в образованието със средствата на информационните технологии.

Пак през 2020 бях отличена с първо място в националния конкурс за учители SUPER STEM България, специалната награда SUPER STEM EUROPE – National Winner, както и наградата за  DIGITAL EXCELLENCE. През 2019 г в същия конкурс спечелих първо място и награда от Carnegie Science Center – САЩ, както и покана лично да посетя научния център в Щатите.

Имам награди и от втория в света космически център по модел на NASA – Space Camp за ръководството на научна програма, както и награди от Scientix и различни проекти на Европейската комисия.

Какъв друг опит имате?

Преди да постъпя в ЧОУ „Томас Едисън“ в София, имам близо 15-годишен стаж в сферата на информационните технологии, работила съм по проекти за важни министерства и държавни институции, както и за известни международни компании, като Microsoft.

Защо избрахте да напуснете добре платената позиция на ИТ експерт и да станете учител?

Елица Цонева

Случи се почти случайно, но след като усетих удоволствието от работата с деца, разбрах за себе си, че това е, което ми носи удовлетворение. Това се случи в момент от живота ми, в който можех да си позволя да избера професионалния си път, без да завися от избора на друг.

Много ми повлия и радостта от успеха на моите ученици. Особено, когато и те самите не са си вярвали предварително.

Няма да забравя лицето на мой ученик, който стана първи в света на едно международно състезание – тази искрена радост в очите на децата е нещото, което ми дава сили и енергия да продължа.

Лесно ли е за една жена да се развие като специалист в България?

Не, никога не е било. Аз съм и майка на две деца и знам колко жертви коства кариерата в забързаното ни ежедневие. Но това не трябва да отказва никого да преследва мечтите си.

Успях да завърша втора магистратура „Информационни технологии“ по време на второто си майчинство. Взех Quality House диплома от Германия за експерт по софтуерното качество, докато първото ми дете беше едва на 3 месеца и още го кърмех. Международна диплома за  Google Certified Educator получих наскоро и виждам как и двете ми деца започнаха покрай мен да възприемат ученето като процес, който не свършва с училище.

Старая се и в учебните часове в ЧОУ „Томас Едисън“ да каня успели българки, за да разказват за живота си пред учениците ни и да им служат за модел за подражание.

От тази година стартирах и своя учебна школа, с различни курсове (програмиране, роботика, алгоритмични игри). Не е лесно да балансирам с всички ангажименти, но стига човек да иска, време се намира за всичко!

Имате десетки интервюта и участия в медиите. Има ли нещо, което все още не знаем за вас?

Може би не съм споделяла за моята дейност по подкрепа на таланти. Доброволец съм като Coder dojo ментор и ръководя такъв клуб в ЧОУ „Томас Едисън“.

Също на доброволни начала, създадох и поддържам единствената Facebook група за информация за състезания по компютърно моделиране, информатика и стипендии. Следят я вече доста учители и родители.

От няколко години спомагам и съдействам на талантливи ученици да получат различни финансови стипендии – в не малки размери. Лично съм отпускала средства и ще продължавам да го правя. Вярвам, че доброто трябва да бъде част от всички нас. Споделям го само защото се надявам да послужи като пример.

Какво предизвикателство още не сте постигнала?

Елица Цонева

Получих покана да се пробвам да участвам в документална научна поредица за телевизионни канал  Da Vinci Learning. Още обмислям как да го реализирам, надявам се да намеря време.

Другото предизвикателство е работата с деца с аутизъм – и в  момента работя с деца с различни изяви, но от това лято смятам да работя с такива деца и в школата. Любопитна съм да видя докъде можем да стигнем заедно.

Кой е личният ви девиз, който Ви прави толкова успешна?

Няма невъзможни неща.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара