Нехормонално хапче за мъжете може да се окаже истински бум сред контрацептивите, твърдят учени, които са открили клетъчен път, който спира способността на сперматозоидите да се движат, съобщава Би Би Си, цитирана от OffNews.

Тестовете при мишки показват, че то държи сперматозоидите зашеметени поне няколко часа – достатъчно дълго, за да им попречи да достигнат яйцеклетката. Учените планират и тестове със зайци, преди да бъдат търсени доброволци.

Идеята е потребителите да могат да изпият едно хапче час преди секс и да следят часовника за това кога то ще подейства.

Как действа?

За разлика от женското контрацептивно хапче, то не включва никакви хормони.

Учените твърдят, че това е едно от предимствата на подхода, който изследват – той няма да унищожи тестостерона и да предизвика странични ефекти от недостиг на мъжки хормони.

Вместо това механизмът „сперматозоид-плуване“, към който се насочват, е клетъчен сигнален протеин, наречен разтворима аденилилциклаза или sAC. Експерименталното хапче за мъже инхибира или блокира sAC.

В ранното проучване върху мишки, финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ и публикувано в списание Nature Communications, единична доза от лекарството, наречено TDI-11861, обездвижва сперматозоидите преди, по време и след чифтосването.

Ефектът е продължил около три часа. До 24 часа изглежда, че той е отшумял напълно.

Един от учените, д-р Мелани Балбах от Weill Cornell Medicine в Ню Йорк, заяви, че това е обещаващ обратим и лесен за употреба контрацептив.

Съществува остра нужда от ефективен, обратим орален контрацептив за мъже и въпреки че през годините са изпробвани много различни подходи, все още никой от тях не е достигнал до пазара. Описаният тук подход за изключване на ключов ензим в сперматозоидите, който е от решаващо значение за движението им е наистина нова идея. Фактът, че е в състояние да действа толкова бързо, е наистина доста вълнуващо. Ако опитите върху мишки могат да бъдат повторени при хора със същата степен на ефективност, тогава това може да се окаже подходът за мъжки контрацептиви, който търсим“, казва професор Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд.

Ако контрацептивът проработи при хората, мъжете ще могат да го приемат когато и колкото често е необходимо. Те биха могли да вземат ежедневни решения за своята плодовитост.

Експертите предупреждават, че хапчето няма да предпазва от инфекции, предавани по полов път, като презервативите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара