Прототип на иновативен сгъваем велосипед, задвижван с водород, беше произведен в град Чанчжоу, източната китайска провинция Цзянсу, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Велосипедът има форма, подобна на тази на обикновените велосипеди, но е оборудван с водородна горивна клетка и устройство за съхранение на водород под ниско налягане. Клетката генерира енергия, след като нейната протонно-обменна мембрана получи водород от устройството за съхранение на газа.

В сравнение с конвенционалните електрически велосипеди, които използват литиеви батерии, водородната горивна клетка има няколко предимства, включително по-дълъг експлоатационен живот и е по-екологична, тъй като по време на работа произвежда само вода.

Новият велосипед, задвижван с водород, осигурява мощност в зависимост от скоростта, с която водачът му върти педалите. Той спира да осигурява допълнителна енергия при скорост от 24 км/ч, заяви разработчикът му, компанията за производство на велосипеди „Юон Текнолъджи“ (Youon Technology Co.), базирана в Чанчжоу.

Пробегът на авангардния велосипед с едно зареждане е 70 км, теглото му е 32 кг, а времето за превключване на водородна система е 5 секунди.

Дружеството заяви, че първата партида от новите велосипеди ще бъде пусната в масово производство в края на март и се очаква до 2025 г. да достигне годишен производствен капацитет от 200 000 броя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара