Японски изследвания показват, че зелените водорасли хлорела, растящи в сладководни езера в Далечния изток, които се продават и под формата на таблетки, топят телесните мазнини, понижават кръвната захар и помагат на страдащите от диабет тип 2, съобщи в. „Дейли Телеграф”.

chlorellaТова, което вълнува учените, включително от престижния институт „Карнеги” във Вашингтон, е, че сладководните зелени водорасли се оказват почти чудотворна храна. Те съдържат двойно повече белтъчини от спанака, 38 пъти повече от соята и 55 пъти повече от ориза. Освен витамини и минерали растенията имат 9 незаменими аминокиселини.

Хлорела помагат за увеличаване на енергията, улесняването на храносмилането и борбата срещу депресията. Хлорела също усилват имунната система у болни от рак и намаляват симптомите при синдром на раздразненото дебело черво.

hlorela

Едноклетъчните зелени водорасли с диаметър 3-8 микрона растат в реките и езерата на Югоизточна Азия и Австралия. Открити са от холандския ботаник и микробиолог Мартинус Вилем Байеринк през 1890 г. и са изучени като възможен източник на протеини от германски специалисти.

След Втората световна война има идея водораслите да се използват като евтина храна, но тя не успява да се наложи. По-късно НАСА изследва хлорела като храна за астронавти, която може да се отглежда на борда на космическите станции. Новите изследвания показват, че хлорела стимулира развитието на пробиотични бактерии, а клетъчните стени на водораслите абсорбират токсини в тънките черва и като засилват перисталтиката им, пазят от запек. Трябва да се има предвид обаче, че хлорела не бива да се консумират от пациенти, които приемат антикоагуланта варфарин. Водораслите съдържат витамин K1, който засилва съсирването на кръвта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара