Израелска фирма съобщи, че е разработила електронен чип, който се поглъща под формата капсула и посредством електронно стимулиране в стомаха предизвиква усещане за ситост у затлъстели хора, съобщи сп. „Сианс е авнир”.

Фирмата MelCap е създала малко по-особен вид „потискащо апетита хапче”, което въздейства върху стомашно-чревния тракт, като изпраща електронни импулси директно в стомаха. Целта е да се погъделичка пневмогастричният нерв, който свързва стомаха с мозъка. Това е най-дългият нерв в човешкия организъм. Той играе роля за редица функции, включително за храносмилането.

MelCap

Когато е стимулиран, е възможно да се предизвика усещане за ситост. За тази цел, освен съдържащата чипа капсула, се използват също смартфон и магнит. След като е погълнат, чипът може с помощта на магнита да бъде позициониран на идеалното място в стомаха.

Положението на чипа може да се поддържа непроменено по време на 21-дневния му живот. Безжично дистанционно, съвместимо с операционните системи IOS и Android, позволява чипът да бъде програмиран така, че да е в основата на електронно стимулиране на храносмилателната система.

Хапчето на израелската фирма може да подобри качеството на живота на милиони хора с наднормено тегло и затлъстели хора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара