За мнозина началото на годината е белязано с опити да се откажат от вредните си навици и да водят по-здравословен начин на живот. И докато това е свързано най-вече с отказване на цигарите, нова диета и завръщане към спорта, не по-малко важно е да обърнем внимание и на грижата за дигиталното си благополучие.

Технологиите безспорно улесняват живота ни, но според последните проучвания в световен мащаб всеки пълнолетен потребител прекарва средно 6 часа и 55 минути всеки ден с поглед, фокусиран върху екраните на смарт устройствата си. Никога не е късно за ново начало във връзката ви с телефона и таблета, а първите месеци на 2022 г. са идеалното време да стартирате промяната.

HMD Global, домът на телефоните Nokia, споделя полезни съвети, които да ви помогнат да постигнете по-добър баланс със смартфона си, да се грижите за себе си и за другите, като същевременно не изчезвате от социалните мрежи и поддържате пълноценна връзка с близки и приятели. Съветите включват как най-добре да релаксирате преди лягане и как да предпазите най-малките членове на семейството от съдържание, което може да не е подходящо за тях.

Ако сте решили да постигнете по-добър баланс и да се погрижите за дигиталното си благополучие, тези съвети са за вас!

„Не безпокойте“, стъпка към по-добрата грижа за себе си

  • Не се чувствайте виновни, че от време на време изключвате устройствата, за да се отдадете на пълноценна грижа за себе си. Понякога е нужно само да изключите временно известията от служебната поща, или тези от всички приложения – избирайки функцията „Не безпокойте“ (Do Not Disturb), ще си дадете нужното време, за да презаредите „батерията“ си.

Подобрете качеството на съня си с Нощния режим

  • На всички ни се е случвало понякога да будуваме до късно, скролвайки в телефоните си. Можете да избегнете това, като си определете час за лягане, в който да оставите телефона настрана, за да си осигурите по-добър сън през нощта. Има някои полезни неща, които можете да направите преди лягане – например да превключите телефона си на Нощен режим, който елиминира синята светлина, за да подпомогне съня. Бихте могли да ползвате и слушалките си, за да се насладите на ръководена медитация в някое от специалните приложения за тази цел.

Следете колко време прекарвате в активно ползване на телефона

  • Средното време, прекарвано пред екрана от пълнолетните потребители в световен мащаб, е 6 часа и 55 минути на ден. А човек би могъл да посвети поне половината от това време за укрепване на връзките си в реалния живот, да за постигане на по-добър баланс и за повече срещи с приятелите и семейството си. С помощта на устройствата Nokia е по-лесно от всякога да обърнете внимание на това колко време прекарвате на телефона си. Просто като отворите раздела „Дигитално благополучие“ (Digital Wellbeing) на телефоните с Android, можете да видите разбивка на времето, за което ползвате за всяко приложение – от игри през чатовете в WhatsApp до гледането на сериали. Това ще ви помогне да прецените на кои приложения бихте могли да отделяте по-малко време.

Ползвайте Kidspace

  • Наблюдавайте как децата ви използват интернет, тъй като те изпреварват възрастта си по отношение на технологиите все по-бързо. С Kidspace можете да въведете родителски контрол, за да ги предпазите от съдържание, което може да е неподходящо за тях. Можете да го направите в Google Play Store на телефоните с Android, за да се уверите, че малчуганите няма да теглят определени приложения, музика, филми или книги.

Опитайте истински детокс – с телефон с бутони

  • Ако наистина искате да намалите времето, прекарано пред екрана, защо не заменяте периодично смартфона с телефон като легендарния Nokia 6310 в обновената му версия? Лимитираните функции правят телефоните с бутони идеални за мини дигитален детокс – само обаждания и съобщения, с ограничено ползване на интернет.

По-малко игнориране на околните, повече удоволствие от общуването

  • Според скорошно проучване до такава степен сме превърнали в „изкуство“ пренебрегването на околните заради ровенето в телефоните си (назовавано с термина phubbing – от думите phone и snubbing), че 22% от хората са се карали с партньора си в резултат на този тип несъзнателно поведение. Редуцирайки времето, което прекарвате на телефона си в социални ситуации, може да подобри качеството на връзките ви и да ви даде възможност да се наслаждавате на приятните моменти в „живия живот“ по-пълноценно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара