В началото на всяка пролет преживяваме déjà vu. Отваряме препълнения си гардероб и установяваме, че пак нямаме какво да облечем. Какво да правим с всички дрехи, които са в чудесно състояние и обичаме, но никога повече няма да сложим? Да ги предложим на приятелки, да ги раздадем благотворително или да ги изхвърлим? И още по-важният въпрос – как да се сдобием с нови модни попълнения, без да преживеем финансов шок?

REMIX

Първата стъпка е да разчистим гардероба си от ненужното. Отскоро предпочитаме го правим по най-лесния и изгоден начин с Продайте на Remix, и ви препоръчаме да пробвате. В сайта получаваме цена за дрехите и аксесоарите, с които искаме да се разделим, като само отбелязваме марката и вида им. Ако финансовата оферта ни хареса, изпращаме продуктите към Remixshop.com, който е най-големия онлайн магазин за секъндхенд и аутлет, и веднага взимаме сумата за тези, които са одобрени.

Разбира се, както Вселената, така и гардеробът ни не търпят празно пространство. Откакто устойчива мода е тренд, а шопингът втора ръка, освен развлечение, е и жест към планетата, предпочитаме да пазаруваме секънд хенд и аутлет. След като сме продали излишното, в Remixshop.com затваряме цикъла – понякога си избираме дрехи на отлични цени от високия сегмент на Balenciaga, Escada, D&G или Cacharel, а друг път в средния на Zara, Guess, Tom Tailor и Scotch&Soda или в бюджетния на Only и Boohoo. Опитът ни показва, че всеки път те идват в перфектен вид, а ние си припомняме, че модата може да бъде истинско удоволствие, без да е разхищение.

Кой купува секъндхенд

Да бъдем облечени със стил отдавна не е достатъчно. Към добре подбрания гардероб искаме да добавим и увереността, че с покупките си не вредим на планетата – особено, откакто знаем, че близо 7000 литра вода отиват за отглеждането на памука, нужен за производството на един единствен чифт джинси.

Коя обаче е противоотровата на модната индустрия, която произвежда все повече нови дрехи и не спира да замърсява? Пазаруването втора ръка, разбира се. В последните години то се превърна в тренд, който  милиони следват. Големите онлайн магазини за секънд хенд предлагат впечатляващ избор от качествени дрехи и създават общност от съмишленици, които милеят за природата и мислят за бъдещето.

Все повече хора не искат да купуват нови дрехи, да ги носят все по-кратко и да създават планини от текстилен боклук. Според глобално прочуване на американската онлайн платформа за секънд хенд thredUP, от която Remixshop.com вече е част, през 2020 г. 33 милиона потребители са купили секънд хенд облекло за първи път. А 76% от хората, които никога не са продавали свои нови или добре запазени дрехи, вече са готови да го направят.

Пандемията също ни помогна да преосмислим начина, по който пазаруваме и живеем. Според проучването на thredUP близо 43% от потребителите днес се интересуват повече от качеството на дрехите, които купуват, отколкото преди появата на коронавируса и изпитват нетърпимост към разхищението. Също така, след началото на пандемията 51% от консуматорите на мода са станали по-чувствителни към отпадъците, които заливат планетата, а 60% не одобряват излишното пилеене на пари за облекло.

Бързи факти за модната индустрия

  • Всяка година се произвеждат близо 100 милиарда модни артикула – средно по 14 за всеки човек на планетата. Три от всеки пет биват изхвърлени в рамките на същата година.
  • В световен мащаб използваме 62 милиона тона текстил годишно. До 2030 г. се очаква цифрата да достигне 102 милиона тона.
  • Между 1975 и 2018 г. световното производство на текстил на глава от населението се е увеличило от 5,9 кг на 13 кг.
  • Между 2000 и 2015 г. производството на дрехи се е удвоило.
  • Днес една дреха се носи 36% по-малко, отколкото преди 15 г. Процентът е най-висок в САЩ, но в последните години Китай догонва Запада по този показател.
  • 20-35% от микропластмасата в океаните идва от модната индустрия.
  • Всяка година на сметищата се изхвърлят около 21 милиарда тона текстил. 95% от тях могат да бъдат използвани повторно или да бъдат рециклирани. Препродажбата на дрехите ги задържа далеч от сметищата. А купуването на облекло втора употреба забавя производство на нови артикули, което генерира вредни емисии.
  • Удължаването на жизнения цикъл на дрехите с девет месеца намалява въглеродните емисии на модната индустрия с 30%.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара