В началото на всяка година си поставяме за цел тя да бъде по-добра и успешна от предишната. Често дори си правим списък със цели и обещания пред нас самите. Това вече се превръща в традиция и си има име – спазване на годишни резолюции. С други думи – поставяне на точни конкретни цели в началото на годината, с които да променим поведението си така, че да развием определени качества у себе си или да спрем други вредни навици, за да направим живота си по-пълноценен и стойностен. Тези обещания към себе си могат да бъдат най-различни – да спрем цигарите, да се запишем на курс по нещо, да усвоим по-добре даден спорт или умение. Колкото характери – толкова възможности и предпочитания.

Винаги в началото на годината тръгваме окрилени с надежда, но често не си даваме сметка, че голяма част от тези новогодишни резолюции си остават само на хартия, неизпълнени. Защо?

Истината е, че в повечето случаи губим мотивация, когато различни неприятности или неблагоприятни обстоятелства препречат пътя ни. Така не постигаме желаните резултати, а напротив – демотивираме се, чувстваме се безпомощни, тъжни, пълни с негативни емоции, които понижават нивото на позитивна енергия. А именно тя е пътят към пълноценния начин на живот.

Сана Алсбей-Драгова е сертифициран инструктор по йога, дихателни техники и медитация в международната хуманитарна организация “Изкуството да живееш”. Та ни дава своите препоръки как да повишим нивото на енергията си, независимо от заобикалящите ни обстоятелства, така че да бъдем мотивирани, изпълнени с ентусиазъм, осъзнати и пълноценни. И най-вече да постигнем най-важното в живота си – личните си цели. Един от ключовите курсове, които Сана създава, ни отвежда “По пътя на 7-те чакри” – енергийните центрове, които са решаващи за нашето пълноценно състояние и активност.

Сана, как да направим така, че поредните ни новогодишни желания и цели да не останат само на хартия?

Важното е не какво си пожелаваме, а как ще го постигнем. Трябва да имаме енергията да ги осъществим в действителност. За целта трябва да вдигнем нивото на своята енергиs – само с висок позитивен заряд можем да изпълним обещанията, които сме си дали за по-качествен и пълноценен живот.

Аз винаги си правя равносметка за отминаващата година – какво съм научила и какво съм постигнала през изминалата, за да знам какво искам пред себе си. На първо място съм благодарна за това, което се е случило, а после си давам сметка какво ще ме направи по-щастлива и удовлетворена – реално това е смисълът на живота за всеки човек. Важно е да поглеждаме назад, за да осъзнаем колко много получаваме в живота и така да преосмислим следващите си цели.

Тази година аз си поставям следните цели – да помагам на все повече хора да открият щастието си, да повишават нивото на позитивната си енергия, така че да постигат целите си мотивирани и с лекота.

При теб какво работи за повишаване на енергията и постигане на целите?

Винаги постигам целите си, когато съм изпълнена с енергия и ентусиазъм, а тези състояния всеки може да ги преживява, ако ги стимулира. Независимо от забързаното ежедневие, задачите и заетостта, различни неприятни външни обстоятелства. При мен това става чрез практикуване на йога, дихателни техники и медитация всеки ден. На това уча и хората чрез курсовете, които преподавам.

За да не останат новогодишните ни цели само на хартия, е хубаво да предизвикаме състоянията си на положителност и спокойствие, а йогата, дишането и медитацията са чудесни инструменти за това, защото на физическо ниво променят емоционалната нагласа,  която ни помага с ентусиазъм да постигаме желаното, както и да бъдем  щастливи.

Все повече хора се обръщат към духовни алтернативни методи за положително влияние върху тях самите и оттук – върху живота им. Как точно работят те с тялото и ума ни?

Когато говорим за йога е важно да разберем какво е йога.

Махариши Патанджали, който е считан за бащата на йога, казва: “Йога, е умение в действието”. С други думи – всяко действие, което вършим с отдаденост и любов потопени в него на 100%. Йога не представлява само асани (физически упражнения), пранаями (дихателни техники) и медитация. Всъщност всяко наше действие в състоянието, в което се концентрираме и потапяме с цялото си същество, изпълнени с енергия, е „йога“. Говорим за всяко действие буквално – рязане на зеленчуци, готвене, тренировка… Това е състоянието, което ни прави пълноценни и отдадени, в което умът ни е тук и сега, а не в миналото или в бъдещето.

Физическото измерение на йога (асани, медитация, дихателни техники) отвежда ума и съзнанието ни в настоящия момент – момента, в който сме изцяло отдадени и преливаме от енергия. Само по този начин се постига истински всяка цел.

Всичко е енергия. Дори при разговор на духовния учител и основател на международната хуманитарна организация “Изкуството да живееш”  Шри Шри Рави Шанкар с един учен – квантов физик, той му споделил: “30 години изследвах материята, за да стигна до заключението, че материята не съществува и всичко е енергия”.

А какво ни пречи да се концентрираме и да постигаме целите си?

Когато нещо ни нарани, някой приятел например те предаде или се случи друго, което те прави разгневен или тъжен, се създава енергиен блокаж. Всъщност ключовите места, на които се концентрира енергията, минаваща през енергийните канали на тялото ни, се нарича чакра. Именно тези енергийни канали и чакри се блокират в подобни състояния на разочарование, неудовлетвореност и др.

Когато практикуваме йога, ние работим с  енергията в нас – чакрите, които отключваме. Чрез йога, дихателни техники и медитация можем да активираме тези чакри и да освободим блокираната енергия, за да станем отново пълноценни действащи личности в правилна посока.

Кои са конкретните стъпки или упражнения за отблокиране на определена чакра?

Най-бързият начин за отблокиране е да работим с енергията вътре в нас. Започваме със загряване на тялото чрез конкретни йога упражнения. След това преминаваме към дихателните техники – тогава приемаме повече прана (на санскрит – енергия). Колкото повече дишаме, толкова повече прана имаме и отново енергизираме тялото си. Следващата стъпка се нарича мудри – специфични  позиции на ръцете и пръстите, които насочват енергията в конкретния енергиен център. Накрая е ключът – моментът, в който си даваме миг покой чрез медитация. Когато тялото е в покой, съзнанието се разширява, отпуска и така освобождаваме реално блокажа.

По време на занятията работим с всяка отделна чакра и разбираме тя в какво състояние е. Упражненията включват  малко йога асани, мудри, дихателни техники (пранаяма) и приключваме с дълбока медитация.

Всяка блокирана чакра може да доведе до лошо здравословно състояние. Енергията не се унищожава, тя преминава просто в друга форма. Дори може да се пренася през поколения. Но успявайки да освободим енергията и да я насочим по правилния ѝ път, можем да освободим както себе си, така и поколенията преди и след нас от лоша карма.

Какво те мотивира да създадеш курса “По пътя на 7-те чакри”?

Макар че практикувах йога упражнения, медитация, дихателни техники дълги години, осъзнавах, че в мен има нещо, което ме кара да се чувствам непълноценна и все още не можех да освободя. В моя случай това бе срамът, ниската самооценка, липсата на увереност, не достигах до пълно удовлетворение. Разбрах, че проблемът ми е на енергийно ниво, именно това ме мотивира да започна да се интересувам от енергията, къде и как тече тя, какви могат да бъдат блокажите и как да ги освободя. Най-интересното е, че в момента, в който чрез знания и упражнения успях да се освободя от блокажа, осъзнах какво го е причинило. Всичко идва от разбиранията в рода, от който произхождам. Аз съм от сирийско семейство и в тази култура жената често е подценявана, омаловажавана. Тази енергия се е пренесла и върху мен по някакъв начин, дори и на чисто здравословно ниво чрез генетично наследствено заболяване.

Когато успях да се справя и със здравословния проблем, поисках да помагам и на други хора да открият проблемите си и да се възстановят енергийно. И така се роди курсът за “По пътя на 7-те чакри”.

Важно е да отбележим, че когато медитираме и правим йога, ние не помагаме само на себе си, а на цели 9 поколения преди и след нас.

Наблюдаваш ли повишаване на интереса към йога и медитации?

Да, все повече хора осъзнават, че всичко, което търсим и всичко, от което се нуждаем, е вътре в нас. Светът и времената, в които живеем са променливи, особено през последните две години. За да бъдем устойчиви, трябва да обърнем внимание на себе си, на своето емоционално, психическо и физическо здраве.

През 2021 г. над 500 милиона души в света са медитирали. От 2 години насам 10 пъти повече деца и тийнейджъри са пробвали да практикуват медитация, за да се чувстват по-добре и да не усещат напрежение.

В България през последните 2 години наблюдаваме ръст на хората които се интересуват от йога, дихателни техники и медитации.

Какво би казала на онези, които сега започват?

Пътят на духовното израстване е осеян с предизвикателства и те са да се преборим със своя собствен ум. Отделяйки време за практика, ние акумулираме повече енергия и я насочваме в правилна посока. За да поддържаме високи нива на енергия, трябва да имаме редовна практика – всеки ден без прекъсване. Иначе често хората казват: „Да, медитирах веднъж преди 2 години, беше много хубаво, чувствах се чудесно…“ – а сега, а днес? Всеки ден заслужаваме да се чувстваме чудесно и най-добрата версия на себе си. Дисциплината в практиката е ключът.

7-те чакри

Първа чакра или коренна чакра – Mūlādhāra (Муладара, от санскрит)

Енергията ѝ е червена на цвят и ни заземява, защото тя е свързана с елемента Земя. Намира се точно в основата на гръбначния стълб.

В йога се вярва, че първа чакра е изключително важна, защото тя е началото или основата, върху която стъпваме по пътя на духовното израстване. Няма високо дърво без дълбоки здрави корени, няма висока сграда, без силни здрави основи. От нея извират трите основни енергийни канала – Ида, Пингала и Сушумна.

Втора чакра или Сакрална чакра – Svādhiṣṭhāna (Свадиштана).

Оранжева на цвят, енергията на втора чакра е изключително важна за нас – тя е причината за нашето съществуване. От енергията на сакралната чакра се създава живота в тялото на майката, там се създава бебето.

Намира се на около 3 см. нагоре от първа чакра – между опашната кост и сакрума. Тя отговаря и за нашата творческа и креативна енергия и е свързана с елемента Вода.

Трета чакра или чакрата на Слънчевия сплит – Maṇipūra (Манипура).

Енергията ѝ е жълта, разположена е зад пъпа, в средата на корема ни. Счита се, че буквално като магнит привлича прана от Вселената към нас. Трета чакра ни дава усещане за нашата цел и кои сме ние, което от своя страна ни прави уверени в себе си и изключително смели, никой и нищо не може да ни спре. Тя е свързана с елемента Огън и много бързо се активира, когато дори за малко прекарваме време на слънце, под топлите слънчеви лъчи.

Четвърта чакра или Сърдечна чакра – Anāhata (Анахата).

Зелена на цвят, енергията на сърдечната чакра е свързана с най-важната човешка емоция, а именно любовта. Намира се в областта на сърцето, в центъра на гърдите. Точно тук е и нашият истински Аз или душата на човек. Свързана е с елемента Въздух – нашето дишане. Самата дума “Анахата” на санскрит означава непрекъснат звук (звукът на небесното царство), който йогите чуват при дълбока медитация. Това е звукът, който не се издава и не може да се чуе, освен ако човек не достигне най-високото ниво на медитация.

Пета чакра или Гърлената чакра – Viśuddhi (Вишуди).

Енергията ѝ е тюркоазено синя, разположена е в гърлото, близо до нашия ларинкс и отговаря за пречистването на всякакво ниво. Необходимо е тялото ни да е достигнало пречистено състояние, за да може енергията на гърлената чакра да бъде активирана. Свързана е с елемента Пространство. Вярва се, че в пета чакра се крие “нектарът на безсмъртието”. Пеене и дишането Уджай активират енергията на Вишуди чакра.

Шеста чакра или чакрата на Третото око – Ājñā (Агня).

Индигово-синьо-лилава, енергията на шеста чакра е свързана с нашата интуиция или способността ни да виждаме това, което е невидимото за нашите две физически очи – сиреч бъдещето. Интуицията е първата мисъл – със скоростта на светлината, която се появява в съзнанието ни и е въпрос на осъзнатост и будност да я „хванем“ и да действаме по нея.

Шеста чакра се намира в края на гръбначния стълб, който свършва в средата на мозъка. Свързана е с елемента на Светлината. В духовен план чакрата на Третото око може да доведе до по-високо ниво на съзнание и осъзнаване за нас и Божественото.

Седма чакра или Коронна чакра – Sahasrāra (Сахасрара).

Енергията ѝ е виолетово-розова и е символ на истинското блаженство, абсолютната нестихваща вътрешна радост.

Свързана е с елемента на Мисълта. Тя се намира на точно четири пръста над короната на главата, пребивавайки в “равнината на истината и реалността”, както и в короната на главата, по-конкретно във фонтанелата на скалпа. Това е крайната точка на Сушумна Нади – централния енергиен канал. Мястото, където индивидуалното съзнание се среща с Божественото.

Активирайки седма чакра, откриваме своята истинска природа, което се случва от самосебе си. Точно както разцъфването на цветето – без усилие от наша страна, само с благодатта на Божественото.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара