В света на хранителните добавки има много предложения, когато става въпрос за изгаряне на мазнини. На пазара има най-различни марки и видове продукти, които подобряват термогенезата и осигуряват по-бързо и ефективно отслабване (ако се комбинират с подходящ хранителен режим и тренировъчна програма, разбира се).

В състава на много от тези добавки влиза една определена съставка – P-synephrine, по-известен просто като синефрин.

Какво представлява?

Синефринът е натурален алкалоид, който може да се открие в много растения, но обикновено се извлича от кората на горчивия портокал (Citrus aurantium)защото там се съдържа в особено големи количества.

Алкалоидите са естествени химически съединения, намиращи се в различните растения, бактерии, гъби и други организми. Пример за друг подобен алкалоид е добре познатият ни кофеин.

Човешкото тяло също може да синтезира синефрин, но в доста малки количества.

Веществото се използва в продължение на векове в традиционната китайска медицина, за тонус и регулиране на апетита – част от доказаните му свойства.

Синефринът като хранителна добавка

Както вече споменах, той е често срещана съставка в редица суплементи, но може да се използва и самостоятелно, като хранителна добавка при изчистване и отслабване.

Проучванията показват, че приемът му значително ускорява базовия метаболизъм, който съставя до 70% от дневния ни калориен разход. А това спомага за по-лесното отслабване и регулиране на теглото.

Затова и много хора се обръщат към синефрина, като помощник в борбата с излишното тегло.

Ако искаш да отслабнеш – трябва да приемаш по-малко калории от колкото гориш, или съответно – да изгаряш повече калории от колкото приемаш през деня. Така че всичко, което ти помага да изгориш повече калории (като синефрин, кофеин, упражнения), ще ти помогне и да изгориш мазнините по-бързо.

Колко е ефективен?

Ефектът на синефрина не е най-силният сред термогенните стимуланти, но не е и слаб. Именно умереното му, но доказано действие е причината поради която много трениращи се обръщат към него.

Едно изследване от 2011 г. например показва, че дневна доза от 50 мг синефрин увеличава базовия метаболизъм с до 65 ккал през следващите 75 минути след приема.

Освен това, в комбинация с други две подобни молекули, намиращи се в кората на горчивия портокал – нарингин и хесперидин, този ефект може да се увели до 180 ккал в следващите 75 минути. А това е доста! Но е важно да се отбележи, че за тази комбинация няма достатъчно събрана научна информация, за да се каже със сигурност, че работи.

Същото изследване прави и интересно вторично заключение –участниците в него не показват никакви признаци на повишено кръвно налягане или сърцебиене.

Това са обичайни странични ефекти от приема на т. нар. „фет бърнъри“, които комбинират в себе си различни стимулантни съставки.

Така че ако решиш да използваш синефрин, ти препоръчвам той да е в самостоятелна течна или прахообразна форма или в комбинация с L-карнитин, но не и като съставка в друг комплексен продукт.

Това не означава обаче, че синефринът като самостоятелна добавка не може да се комбинира с други такива. Напротив, обичайно той често се приема и в комбинация с други подобни, като йохимбин и кофеин, за по-силно изразен ефект.

Моят съвет е да се внимава с тези комбинации и да се подходи предпазливо поради повишения риск от поява на странични ефекти!

Други предимства

Положителното му действие върху базовия метаболизъм не е единственото предимство на синефрина.

Някои изследвания правят заключението, че приемът му подобрява термичния ефект на храната, особено при жените. Но и тук има нужда от повече данни, за да се потвърди тази теория със сигурност.

Освен това синефринът е доказан помощник в борбата с упоритите мазнини. Той може да въздейства на алфа- и бета-рецепторите в мастните клетки, като способността му да потиска действието на алфа-рецепторите, възпиращи мобилизирането на мастните депа, позволява една идея по-лесно изгаряне на мазнините в проблемните зони. Но не очаквай големи разлики.

Повече по темата можеш да намериш в тази статия.

Накрая, но не на последно място, изследванията върху животни показват, че приемът на синефрин също така потиска апетита. Това отново се дължи на свойството му да активизира действието на кетохоламините, описани в прикачената статията по-горе.

Резултатите се потвърждават и в практиката от мнението на много хора, използвали тази добавка, които също забелязват понижен апетит. А това е още едно предимство в борбата с излишното тегло.

За да обобщя написаното дотук – да, синефринът оказва положително влияние в редица процеси в тялото, свързани с отслабването, но действието му не е кой знае колко силно само по себе си.

Затова приемът му често се комбинира с други хранителни добавки – като BCAAsомега-3, мултивитамини и т.н.

Препоръчителна дневна доза

Каква е оптималната дневна доза синефрин, използвана в клиничните изследвания, която да осигури описаните дотук резултати?

Препоръките се различават до известна степен, но като широко разпространена практика се препоръчва дневна доза между 20 и 60 мг. Като обикновено се препоръчва прием на 2-3 равни единични дози от по 10-20 мг, а в редки случаи – и до 50 мг наведнъж (но само веднъж дневно).

Както обикновено, моят личен съвет е на първо място да се съобразиш с препоръчителния дневен прием, описан на опаковката на конкретния продукт, който използваш.

Има ли странични ефекти от приема на синефрин?

Проведените изследвания показват, че синефринът сам по себе си е безвреден и се приема добре от тялото. При него липсват обичайно спряганите странични ефекти – като повишено кръвно налягане, главоболие и сърцебиене.

Общо взето, ако си физически здрав и активно спортуващ човек, няма да усетиш кой знае каква физическа разлика. Приемът на синефрин обикновено дава усещане за повече енергия и тонус, а и донякъде потиска апетита, както споменах по-рано. Но не би трябвало да има негативни усещания.

Разбира се, ако страдаш от някакви по-сериозни заболявания или пиеш лекарства, добре е да се консултираш с лекар, преди да започнеш да приемашс синефрин.

В заключение…

Мога да кажа, че синефринът е една надеждна и сравнително ефективна хранителна добавка, която доказано помага в борбата с излишното тегло и дори с упоритите мазнини.

Достъпната му цена и положителният, безвреден ефект го правят лесен избор за много хора, но като всяка друга хранителна добавка – сам по себе си той няма да ти осигури желаната цел.

Преди да прибегнеш към каквито и да е суплементи, които да ти помогнат с изгарянето на мазнините, трябва да си подсигуриш подходяща тренировъчна програма и хранителен режим с калориен дефицит, които да станат основата, върху която ще надграждаш в последствие.

Източник: Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара