Дойде новата 2022 г. и нова страница от живота на много хора, които искат да я започнат „на чисто“ – силно мотивирани, с нови цели и желание за промяна. Без значение в кой аспект от живота е тя.

Идва новата година, януари започва, мотивацията е силна, придържаш се към целите си и правиш каквото е нужно, за да ги преследваш… поне през първите няколко седмици. Но към края на януари при много хора това силно първоначално желание за промяна постепенно отслабва, мотивацията се топи и отстъпва неохотно на натовареното ежедневие. Звучи ли ти познато?

Много от нас могат да се разпознаят в това описание и това е напълно нормално. Мотивацията е силна, когато човек намери нещо ново, за което да живее и да се бори, но когато навлезе в същината му, в практиката, която се изисква, за да се постигне тази цел – трудностите бързо надвиват ентусиазма и го потушават.

Ето защо реших да обърна внимание именно на това – как можем да избегнем провала в новогодишните си обещания и да останем мотивирани и постоянни в действията си, докато ги преследваме?

Краткият отговор: трябва да мислим като маратонци, а не като спринтьори. А по-подробния ще споделя с теб под формата на 5 съвета как да запазиш силна мотивацията през цялата нова година.

Подходи към целта си с правилната нагласа:

Всеки път, когато избереш своето новогодишно желание, имаш пълно намерение да го изпълниш, не се съмнявам в това. Но ако наистина искаш да успееш, не се фокусирай върху пожеланието си – фокусирай се върху мисленето си, върху психическата нагласа, с която подхождаш към него.

Когато става въпрос за това да останеш мотивиран, продуктивен и фокусиран върху постигането на целите си, има две различни нагласи на ума – фиксирана и такава за развитие и растеж.

С фиксирано мислене, оставаш с впечатлението, че настоящата ситуация е „бетонирана“ – т.е. мислиш, че човекът, който си днес – е човекът, който ще бъдеш завинаги. Хората с фиксиран начин на мислене, не вярват, че могат да се подобрят – и затова е по-малко вероятно да инвестират в себе си и да продължат да инвестират в себе си, когато ситуацията стане трудна.

А когато подходиш към предизвикателствата с нагласата за развитие и растеж – вярваш, че стига да положиш усилия и да свършиш работата – е напълно възможно да постигнеш развитие и напредък, дори и да е трудно.

Хората с фиксирано мислене вярват, че техният вроден набор от умения, качества и таланти са предварително определени и не могат да се променят, независимо от желанието за това. От друга страна, хората с нагласа за растеж и развития вярват, че техните умения, качества и таланти могат да бъдат адаптирани, развити чрез усилия, упорита работа и отдаденост.

Така че първата крачка, която трябва да направиш, за да си осигуриш постигането на целта – е да подходиш към нея с правилната, позитивна нагласа и да не подценяваш възможностите си!

Ако смяташ, че спадаш по-скоро към първата група (с фиксирано мислене) – не се притеснявай, това също е преодолимо. За да промениш мисловната си нагласа, следвай тези кратки насоки:

  • Радвай се на малките победи. За да развиеш нагласа за растеж и развитие, трябва наистина да вярваш, че можеш да се промениш. Така че усърдно търси доказателствата за това развитие в себе си и в това, което правиш. Разпредели целта си на ясни, малки стъпки, подходи постепенно и методично към нея и се радвай и гордей с постижението си, когато постигнеш всяка една от тези малки победи към заветната цел.
  • Само-мотивирай се. Какво значи това? Всеки от нас ежедневно и постоянно води вътрешни диалози със себе си и своята същност. Мислите ни за нас самите играят важна роля и в действията ни. И ако си казваш, че не можеш да успееш – най-вероятно няма да успееш. Ако обаче си повтаряш, че искаш, можеш и знаеш как да се промениш – е само въпрос на време наистина да го постигнеш! Започни да мислиш в посока „От грешките и опита си научих това..“, а не в посока „Провалих се и не успях да постигна това…“
  • Медитирай. Макар да не е много разпространена в България, медитацията определено помага в случая. Тя подобрява способността да се справяме по-добре с предизвикателствата и да се възстановяваме от неуспех или нещастие, като в същото време запазим нагласата и съзнанието си здрави, позитивни и силни!

Когато ти липсва мотивация – обърни се към приятел

priqtel-v-zalata

Би било чудесно, ако всички сме постоянно вътрешно мотивирани и способни да постигнем всяка цел, само защото сме поели ангажимент към себе си. Но истината е, че ангажиментите към самите себе си често са ни най-трудни за изпълнение.

Ако искаш да останеш мотивиран и продуктивен, за да постигнеш целите си, когато новогодишната мотивация започне да избледнява – трябва да намериш сигурен приятел или партньор/съмишленик, който да ти помогне да останеш отговорен и отчетен към целта си. Най-добре е когато този партньор има същите цели като теб и заедно работите за постигането им, като се държите отговорни един-друг и не си позволявате да се откажете.

Да останеш мотивиран и продуктивен през цялата година може да бъде предизвикателство, но добавянето на слой социална подкрепа към това може да го направи много по-лесно за изпълнение.

Извлечи максимума от времето си. Дефинирай своето „защо?“

Поставянето на цел, просто защото „трябва“ да направиш нещо, може да работи за известно време – но ако нямаш силна причина и вътрешна мотивация за тази цел, ще ти бъде много трудно да останеш мотивиран в дългосрочен план. Ако искаш да останеш мотивиран, първо трябва да си свързан по емоционален начин с целта си.

Целта не може да е просто нещо наложително и логично. Тя трябва да носи и емоционална привързаност и тежест.

Така че, преди да се захванеш за работа, ясно определи своето „защо?“ – твоята лична, емоционална причина да искаш да постигнеш заложената цел и промяната, която търсиш в нея.

Пример: Може би новогодишното ти желание е да превърнеш своето хоби в доходоносна професия? Това е чудесно желание, но за останеш мотивиран, отговорен и последователен в действията си към преследването на тази промяна, трябва ясно да разбираш защо я търсиш. Може би, за да имаш повече време за себе си и семейството си? Може би за да избегнеш негативните и изтощаващи емоции, които ти носи сегашната работа? Каквато и да е причината да търсиш промяна – уточни я ясно сам за себе си и постоянно си я повтаряй, докато работиш за постигането на целта.

Планирай провалите си

планирайпровалитеси

Този съвет на пръв поглед може би звучи грубо и демотивиращо, но е също толкова важен. Една от най-честите причини хората да губят мотивация да постигнат своите новогодишни желание (и да ги изоставят още през февруари) е, защото се „провалят“. Или поне така си мислят те…. Например – изпуснал си една от тренировките си за седмицата, въпреки, че си си обещал да ги превърнеш в неизменна част от своето ежедневие.

Е, в случая има една много подходяща поговорка: „Провалът в планирането е планиране на провала“. Така че да предвидиш евентуален „провал“ или невъзможност винаги да се справяш с краткосрочните цели в преследването на целта, всъщност може да се окаже силно оръжие за твоята мотивация и да я поддържа силна и непоклатима, защото дори и малките „провали“ са част от твоя план и знаеш, че дори и да ги има от време на време (а, повярвай ми, такива има при всеки един от нас) – ако останеш отговорен и постоянен в действията си – те няма да ти попречат да постигнеш целта си.

Без значение колко си ангажиран и мотивиран да постигнеш своята цел, ще се сблъскаш с неуспехи, грешки и провали. Но ако планираш добре и от самото начало си наясно, че такива могат да се появят – става много по-лесно да се справиш с тях, да останеш отдаден и мотивиран в дългосрочен план, дори когато леко кривнеш от пътя.

Всъщност, приемането на провала като част от процеса на развитие не е просто начин да останеш мотивиран.  Той дори може да ти помогне да постигнеш целта си в дългосрочен план. Едно скорошно проучване (което изучава кариерната траектория на учените) установило, че ранният провал всъщност може да бъде индикатор за бъдещ успех на по-късен етап от кариерата.

Така че, следвайки горният прием – ако целта ти е да тренираш ежедневно – подходи към нея, знаейки, че все някога ще има дни, в които просто няма да имаш възможност за тренировка и ще трябва да я пропуснеш (пък и още един съвет от мен – ежедневните тренировки не са необходими, достатъчно е да тренираш 3-4 пъти седмично. За начало – дори 1-2 тренировки са по-добре от нищо и ще ти носят завиден напредък).

Каквато и да е целта ти – планирай евентуалните отклонения от преследването й и си изгради план как да ги преодоляваш. Било то с разписване на конкретни действия или просто с припомняне – „защо“ правиш всичко това, колко си постигнал до момента и къде искаш да стигнеш!

Забрави за новогодишните обещания като цяло

Краят на една година и началото на нова определено е силен мотиватор и инициатор на големи желания за пълна промяна в начина на живот, но това бързо може да се превърне и в претоварващо, съкрушително бреме, заради големите внезапни промени и очаквания, на които подлагаме тялото и психиката си. И, разбира се, с настъпването на февруари от новогодишните желание вече няма и следа, в резултат на това…

Така че остави новогодишните желания в миналото и оттук нататък опитай да си поставяш дневни, месечни, дори годишни цели. Без значение от датата на календара. Тя е без значение. Важен си ти и това, което искаш да постигнеш. А можеш да започнеш да работиш за него по всяко време! Тогава, когато се чувстваш най-подготвен и мотивиран за това.

Отново се връщаме на малките победи, за които говорихме по-горе – вместо да си поставяш цели за драматични житейски промени, разбий ги на по-кратки и по-лесно преодолими цели, за които да работиш, без това да те претоварва физически или психически. Така ще можеш да останеш мотивиран по-дълго време и ще дадеш шанс на новите действия и ежедневие да се превърнат в полезен, лесен за спазване навик.

В обобщение…

За да запазиш мотивацията си силна и непоклатима и да преследваш целите си ефективно през цялата година:

  • Промени начина си на мислене, от фиксиран към такъв за растеж и развитие.
  • Сподели отговорността с близък или приятел, за да си помагате взаимно
  • Ясно определи своето „защо?“ и го превърни в емоционален двигател на целта си
  • Приеми провала като част от процеса на развитие и не му позволявай да те спре
  • Разбий големите, тежки промени и цели на по-кратки, по-малки и лесни за спазване стъпки и бъди горд и благодарен на себе си след постигането на всяка от тях.

Поддържането на силна мотивация през цялата година може да е трудна задача, но с правилния подход към целта и с добра подготовка – положителната, успешна промяна е само въпрос на време!

Желая ти успех!

От сайта на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара