В миналото хората са се движели много повече, но с напредването на технологиите все по-малко се налага да изпробваме възможностите на тялото си.

За съжаление човешкото тяло работи така, че когато не използва дадена част от възможностите си, то постепенно започва да ги губи, а оттам се получават и редица усложнения.

Застоелият начин на живот, напредването на възрастта, стресът, неправилното хранене – всичко това са причини за натрупване на тегло и загуба на гъвкавост и мобилност.

Затова е важно да отделяме време за физическа дейност и да поддържаме тонус, но и да обръщаме специално внимание на развиването на мобилността и гъвкавостта си.

Гъвкавост и мобилност

Здравословното хранене и тренировките подобряват мускулатурата, борят се със стреса и увеличават нивата на ендорфин в човешкото тяло. Енергийните нива се подобряват, а рисковете от хронични болести намаляват.

Но освен това, редовното разтягане също работи в тази насока.

Динамично и статично разтягане

Има различни видове разтягане, като най-голямо приложение намират статичното и динамичното.

При статичното разтягане един мускул или мускулна група се задържат в разтегнато положение за определен период от време. Прието е да се задържа между 20 и 60 секунди в една поза, за постигане на оптимален резултат. Съществуват активно и пасивно статично разтягане, като при първия тип разчитаме изцяло на себе си, а при втория използваме различни приспособления и уреди за разтягане, като ластични ленти или помощта на партньор.

При динамичното разтягане се прилагат контролирани бавни движения до достигане на максимален обхват на движението, но без задържане. Например навеждания с изправен гръб, завъртания и други.

Стречингът разтяга и подобрява мобилността на цялото тяло. Може да се използва за всеки мускул и сухожилие, оказва влияние върху нервите, като се изпълнява изключително внимателно и контролирано. Не бива да се усеща болка при изпълнението, защото едно преразтягане може да предизвика дългосрочна травма.

Интересен факт: Много от позите са назовани на имената на животни – куче, котка, слон, орел и т.н. и това не е случайно – всяка поза имитира естественото движение на съществото, на което е кръстена, а в природата всичко е въпрос на баланс.

При редовни тренировки гъвкавостта се подобрява все повече и това води до още една страхотна полза – когато при тренировка или в ежедневието се случи да изгубите баланс и стъпите леко накриво, например, по-мобилните глезени и прасци ще успеят по-лесно да се върнат в правилната позиция, а ако нямат добър обхват на движение, може да се контузите.

Също така, с по-голям обхват на движение може да извършвате правилно и безопасно повече на брой и разнообразни упражнения. Така не само ще развиете още повече тялото си, но и ще подобрите самочувствието и усещането за себе си.

По-голям диапазон на движение означава и по-добро натоварване на мускулатурата. С подобрена гъвкавост и мобилност имате възможност да натоварите по-ефективно мускулните групи по тялото и така да постигнете много по-добри резултати с фитнес тренировки или друг спорт.

Друга много важна полза е намаляването на болката в мускулите след по-тежка тренировка, поради разграждането на млечната киселина, което спомага за намаляването на мускулната треска.

Включвайки динамичните упражнения за загряване преди тренировка и статичните – след, ще си осигурите голям брой позитиви, ще намалите рисковете от травми и ще се чувствате много по-добре. Движението е здраве както за тялото, така и за ума.

Аксесоари за подобряване на гъвкавост и мобилност в домашни условия:

  • Leg Stretcher – изключително полезен за подобряване на цялостна гъвкавост и мобилност, но най-вече за постигане на шпагат
  • Ластични ленти – помагат за допълнително разтягане след като вече сме достигнали максимума на личните си възможности за по-бърз прогрес
  • Йога блокчета – използват се за намаляване на напрежението и плавен прогрес към желана поза

Упражнения за подобряване на гъвкавост и мобилност:

Заключение: Как да стартираме?

Разтягането е полезно, но не бива да се прекалява с него.

Препоръчва се между 2 и 5 пъти седмично и не бива да забравяме, че без почивка няма резултати.  Леки упражнения за разтягане може да се правят преди и след всяка тренировка, като няма значение дали повече ще бъдат динамичните, или статичните.

Основна насока: По-важно е динамичните да са преди, а статичните – след тренировката и винаги тялото да е загрято, а движенията да са плавни и контролирани, без да се усеща болка или прекалено голямо дискомфорт.

Може да се започне с 10-15 минути на ден разтягане и постепенно да се увеличава времето всяка следваща седмица. Няма определено задължително време.

Във видеото преобладават статични движения, но има и динамични, при които се повтаря едно и също движение, без задържане.

Стречинг: 10 Упражнения за подобряване на гъвкавост и мобилност

Видео и текст: Екатерина Шамдин

Facebook Twitter Google+

0 Коментара