Ако искате да отслабнете, по-добре преместете първото си хранене по-близо до обедната почивка.

Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон, е стигнал до заключението, че повечето хора вечерят много по-късно от предишните поколения и спират да се хранят около 21:00 ч., така че трябва да започнат да се хранят много по-късно на следващия ден.

Закуската в 11 ч. е единственият начин за постигане на 14-часово гладуване, което доказано има най-добър ефект върху метаболизма и загубата на тегло.

Следването на тази стратегия в продължение на няколко месеца може да помогне на хората да свалят между 2 и 5 кг.

Професор Спектър изследва племето хадза – съвременни ловци-събирачи, които живеят в Танзания и не страдат от затлъстяване или диабет тип 2. Племето няма дума за „закуска“ и хората там обикновено започват да се хранят в 10:30 или 11:00 часа всеки ден.

Професор Спектър казва: „При 14-часово гладуване на ден с по-късна закуска, но като цяло със същото количество храна, е по-лесно да се постигне намаляване на теглото в дългосрочен план. Това работи, защото микробите в червата ни имат циркаден ритъм, също като нас, и се нуждаят от почивка.“

Той казва също, че старият съвет да не се пропуска закуската може да се пренебрегне. Според книгата на професор Спектър „Хранене от лъжицата: защо почти всичко, което са ни казвали за храната, е погрешно“, закуската насърчава увеличаването на теглото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара