Базиликата „Сакре кьор“ най-сетне ще бъде обявена за паметник с историческо значение, съобщава АФП. Църквата години наред бе символ на разделението между католическа и антиклерикална Франция.

Във вторник Съветът на Париж даде зелена светлина за изискване към държавата известната базилика да получи статут на паметник с историческо значение. Така „Сакре кьор“ получава най-високото ниво на защита.

„Сакре кьор“ се намира на хълма Монмартър в Париж. Изградена е от бели камъни в романо-византийски стил. Височината на базиликата е 85 метра.

„Сакре кьор“ е емблематична постройка и се посещава от около 11 млн. туристи годишно.

Историята на църквата, която е собственост на кметството на Париж, е противоречива. Проектът започва след поражението на Франция във войната с  Прусия (1870 г.) и след Парижката комуна (от март до май 1971 г.). Това е кървав епизод в историята на града. През 1873 г. националната асамблея, доминирана от консерваторите, декларира, че базиликата ще бъде свободна за обществено ползване.

От самото начало сградата има голямо значение за ултракатолиците. Плановете им са включвали и прогонването на Комуната, каза пред АФП Ерик Фурние, водещ на пресконференцията в Парижкия университет. Базиликата се асоциира с репресивния морален дух на епохата.

„Сакре кьор“ се строи от 1875 г. до 1923 г. и периодично е тема на противоречия между политици и историци.

Обявяването на базиликата за паметник с историческо значение позволява 40% от евентуални разходи по възстановителни работи да бъдат поети от регионалната дирекция по култура. До момента процентът на евентуално поемане на разходи беше 20.

Новият статут на базиликата е в интерес на кметството на Париж, тъй като желанието на градската управа е хълмът Монмартър да бъде вписан като световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара