За нейна родина се приемат земите на Мала Азия, откъдето преди хиляди години е била пренесена в Палестина, а оттам в Египет, древна Елада и Рим.

Археологически разкопки показват, че още преди две и половина хилядолетия римляните са познавали около 35 сорта ябълки. По късно, при походите и преселенията им на север, изток и юг, тези сортове били разпространени из цяла Европа и Азия

По нашите земи това дърво е познато още от времето на траките, а също и от времето на хан Омуртаг.

Ябълките подпомагат растежа на младия организъм. Това се дължи на богатия им състав, около 20 на сто въглехидрати (главно фруктоза), 15 вида  аминокиселини,  Витамини С, В1, В2, В6, В 12, Е, D, Р, никотинова, фолиева и пантотенова киселина, биотин, дъбилни съставки, целулоза, фитонциди, около 40 вида ароматни съединения, ябълчна, лимонена и салицилова киселина, пектин, минерали (калций, желязо, калий, натрий, силиций, фосфор, хлор, йод, алуминий, бор, манган, мед), ензими.

Голямото количество калиеви соли влияе благоприятно върху водния баланс в организма и помага да се отделят излишните количества междуклетъчна вода. Това е особено важно за сърдечно болни, хипертоници и прекалено пълни хора. Магнезиевите соли, витамин Р и витамин С намаляват пропускливостта и чупливостта на кръвоносните съдове.

При бъбречни заболявания ябълковият сок действува очистващо и подпомага изхвърлянето на камъни, пясък и токсини.

Анемичните състояния също се повлияват добре от ябълковия сок и ябълковото пюре.

Положителният ефект се дължи на високото съдържание на желязо и фолиева киселина, които стимулират кръвообразуването. За сърдечноболни и анемични хора 3-4 ябълки на ден са истинско лекарство.

В ябълките се съдържа голямо количество пектин (полизахарид), който действува като „метла“ в червата –  изчиства всичко непотребно за организма, намалява холестерина в кръвта. Пектинът покрива с тънък слой лигавицата на червата, затова се препоръчва при язви на дванадесетопръстника и на червата. Всяка сутрин на гладно, половин час преди ядене, се изпива разтвор от 1 супена лъжица пектин в 250 мл възвряла вода След около 10-12 дни болните чувствуват вече значително подобрение. Лечението трябва да продължи 3-4 месеца.

При по-леки кожни изгаряния и измръзвания върху засегнатото място се налагат тънки ябълкови резенчета (без кората). Настъргана на ренде и смесена с краве масло, ябълката се използува в народната медицина при разранявания на зърната на млечните жлези при кърмачките, при цепнатини на ъглите на устата и при трудно заздравяващи рани. Сокът от прясно изстискана ябълка е ефикасно средство против стомашно-чревни разстройства с диарии, а също и против глисти. Отвара от ябълки се дава при катари на горните дихателни пътища.

И ябълковите листа имат лечебни свойства Изсушени, те могат да се използуват като отвара при простудни заболявания, ларингити, фарингити.

Корените на ябълковото дърво се използуват от народната медицина под форма на чай при диабетици за намаляване нивото на кръвната захар.

В Япония вярват, че там, където цъфтят ябълкови дървета, хората не страдат от хипертония (повишено кръвно налягане). И пак японски учени твърдят, че някои от съставките в ябълковия плод неутрализират канцерогенното вещество бензпирен и тежките метали, с които е наситена атмосферата на големите градове а също и действието на радиоактивните вещества.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара